Analyse
Genoteerd waarderecht 7 jaar geleden - dinsdag 22 februari 2011

Na heel wat omwegen gaat de Franse farmagroep Sanofi-Aventis uiteindelijk toch het Amerikaanse Genzyme overnemen voor 74 USD per aandeel en een Contingent Value Right of genoteerd waarderecht. Waarover gaat het precies?

Lang aangesleept

De reden waarom het bod van Sanofi-Aventis op Genzyme zo lang heeft aangesleept, is onenigheid over de prijs. Het verschil tussen de twee standpunten heeft veel te maken met het verkoopspotentieel van een medicijn van Genzyme: Lemtrada (ook Campath genoemd). Dit medicijn wordt momenteel gebruikt tegen leukemie maar het zou binnenkort ook worden goedgekeurd voor de behandeling van multiple sclerose. Sanofi-Aventis gaat ervan uit dat de goedkeuring niet gewaarborgd is terwijl zijn omzetverwachtingen voor Lemtrada (vanaf 2017) vijf keer lager liggen dan die van Genzyme.

Recht

Om iedereen op dezelfde lijn te brengen, kan men een genoteerd waarderecht (CVR of contingent value right in het Engels) gebruiken.
Het CVR is een effect dat het recht geeft op een financiële vergoeding op een voorafbepaalde dag (de vervaldag van het CVR) op voorwaarde dat sommige doelstellingen zijn gehaald. Als die niet zijn gehaald op de vervaldag dan heeft de CVR geen waarde. Ondertussen noteert het CVR op de beurs en hangt zijn waarde af van de waarschijnlijkheid van een gunstige afloop.
In het geval van Genzyme zullen aandeelhouders die ingaan op het bod van Sanofi 74 EUR cash plus een CVR krijgen. Deze CVR heeft hen het recht een bedrag van 14 EUR per aandeel te ontvangen indien Lemtrada wordt goedgekeurd, verkoopsobjectieven worden bereikt en als bepaalde productieniveaus voor twee molecules die eerder problemen hebben gekend namelijk Cerezyme (ziekte van Gaucher) en Fabrazyme (ziekte van Fabry) in 2011 worden gehaald.

Interessant voor labo’s

Gezien de moeilijkheid om met precisie de toekomstige waarde van moleculen in ontwikkeling te bepalen, is de farmasector opgezet met het renumeratiesysteem achter de CVR. Het systeem wordt vooral gebruikt in partnerships om betalingen te regelen van zodra een bepaalde vooruitgang in het onderzoek rond een molecule wordt geboekt. Ook bij overnames van bedrijven in handen van privé-personen wordt dikwijls op deze manier gewerkt. Vandaag wordt het ook steeds meer gebruikt voor de aankoop van beurgenoteerde ondernemingen. Dat was het geval in 2008 bij de overname van de Amerikaanse groep APP door de Duitser Fresenius (het CVC geeft recht op 6 USD als APP een doelstelling op het vlak van operationele winst haalt) of voor de overname van Lev Pharmaceuticals door ViroPharma (het CVC geeft recht op twee keer 50 cents in functie van de goedkeuring en het succes van de verkoop in tien jaar van de molecule Cinryse).

Niet voor iedereen goed

Terwijl het CVR interessant is voor het bedrijf dat een andere overneemt (ze moet slechts geld op tafel leggen indien bepaalde zaken zich concretiseren), moet de aandeelhouder van het overgenomen bedrijf dikwijls over veel geduld beschikken. Dit is het geval voor de aandeelhouders van Genzyme voor wie het CVC vervalt op 31 december… 2020 !

 

Deel dit artikel