Analyse
Carrefour: opsplitsing in drie entiteiten? 7 jaar geleden - woensdag 2 februari 2011

Bernard Arnault en Colony Capital beleefden weinig plezier aan hun belegging sinds de intrede in het kapitaal. Om de waarde van Carrefour beter tot zijn recht te laten komen willen ze nu de groep in drie splitsen.

 

Geen gek idee, maar we vinden het aandeel nog altijd te duur.
VERKOPEN.

 

Grootaandeelhouders Bernard Arnault en Colony Capital zouden aandringen op een afsplitsing en afzonderlijke beursnotering van de harddiscountketen Dia (± 6400 winkels in vooral Spanje maar ook 6 andere landen; 11% van de groepsomzet) en van de vastgoedpoot Carrefour Property (938 sites in 5 Europese landen, samen goed voor ruim 4,3 miljoen m²). Dia wordt door analisten op zo'n 4 miljard euro geschat (5,7 EUR per aandeel), het vastgoed door Carrefour zelf op zo'n 11 miljard (15,6 EUR per aandeel). Bedoeling van de operatie is dat zo de waarde van Carrefour beter tot uiting komt (som van de onderdelen hoger dan het huidige geheel). Terwijl het wel zin heeft om een pure harddiscounter los van de Carrefour-winkels te gaan beheren, zou de afsplitsing van het vastgoed grote gevolgen kunnen hebben. Zo zou Carrefour een pak huur (jaarlijks ± 1 EUR per aandeel) moeten gaan betalen. Om dat te vermijden, zou de groep toch zelf 51 % van de vastgoedtak in handen houden. Praktisch gezien zouden de aandeelhouders aandelen van de 2 andere vennootschappen krijgen prorata hun aandeel in het kapitaal van het huidige Carrefour. Meer klaarheid over de mogelijke splitsingsplannen komt er wellicht bij de publicatie van de jaarcijfers op 3 maart (2 maart komt de raad van bestuur bijeen).

 

Koers op het moment van de analyse: 36,08 EUR (01/02)

 

Met ruim 15 600 hypermarkten, supermarkten, discounts, cash&carry's en buurtwinkels in 34 landen is Carrefour de grootste Franse distributiegroep en tevens nummer 1 in Europa en nummer 2 in de wereld. Ongeveer 75 % van de omzet wordt in Europa gerealiseerd, waarvan meer dan 40 % in Frankrijk.

 

Deel dit artikel