Analyse
Beleggen in de VS: het is nog niet te laat 7 jaar geleden - dinsdag 8 februari 2011

Aangemoedigd door betere economische cijfers en door bedrijfsresultaten van goede kwaliteit zitten de Amerikaanse aandelenmarkten weer in de lift. Het is nog niet te laat om in te stappen.

 

Economie trekt weer aan

De recente cijfers i.v.m. de Amerikaanse economie stemmen ons nog optimistischer dan twee maanden geleden. De conjunctuur trekt wel degelijk aan en sneller dan verhoopt. Het mechanisme is hetzelfde: dankzij de overvloedige cash die de Federal Reserve ter beschikking stelt, blijft geld lenen goedkoop, waardoor bedrijven vlotter investeren en consumenten iets meer spenderen. Ook al neemt de werkloosheid maar traag af, de creatie van banen doet het vertrouwen van de Amerikanen toenemen. Ze durven meer geld uitgeven, wat op zijn beurt de groei aanzwengelt. De spaarquote bedraagt nu overigens 6 % in de VS, tegen 0 % vóór de crisis. Zo dekken de burgers zich in tegen inkomensverlies en kunnen ze met een gerust hart consumeren. Anderzijds zorgt het dynamisme van de handelspartners ervoor dat de export, een andere belangrijke motor van de economie, gestimuleerd wordt. Wij blijven echter voorzichtig. De herstelmaatregelen van de overheid die vorig jaar nog voor een groot deel van de groei van 2,9 % instonden, zijn bijna uitgewerkt. Het verlengen van de fiscale voordelen en de lage rente zullen dit jaar de groei, die we op 2 % ramen, nog wel stimuleren, maar vroeg of laat zullen de VS hun overheidsdeficit moeten aanpakken. Door de daling van de overheidsuitgaven en/of de verhoging van de belastingen waarmee dat gepaard gaat, zal de groei in 2012 vertragen, al zal de overheid er zich volgens ons voor hoeden om het herstel van de consumptie, de echte motor van de economie, te smoren.

 

Progressieve normalisering

Terwijl de markten tot voor kort beheerst werden door macro-economische cijfers, lijken ze nu meer aandacht te hebben voor de bedrijven, hun beurswaarderingen, hun vooruitzichten … De afgelopen zes maanden boekten de S&P500 en de Nasdaq in dollar respectievelijk 16 en 19 % winst. Tot nu toe hebben de meeste bedrijven voor het 4de kwartaal 2010 beter dan verwachte resultaten gepubliceerd en waren er weinig tegenvallers. De financiële waarden (Bank of America, Goldman Sachs) slaan nog geen al te best figuur, maar de resultaten van de technologiebedrijven (Intel, Apple, Texas Instruments, IBM …) en van de industriereuzen (DuPont, Caterpillar, General Electric …) werden goed onthaald. Wat ons vooral meeviel was de kwaliteit van de resultaten. Eind 2010 verwachtten wij inderdaad dat de groei van de winst hoofdzakelijk het gevolg zou zijn van de daling van de kosten. Dat is voor een deel nog altijd zo, maar nu blijkt dat in veel gevallen ook de omzetgroei een belangrijke motor was. Dat wijst erop dat het herstel van de economie doorzet.

 

Onze adviezen

In het licht de winstvooruitzichten zijn de Amerikaanse beurzen nog altijd niet duur. Volgens ons hebben ze nog een inhaalbeweging te goed.

 

De nieuwkomers in onze selectie

We hebben van de onderwaardering van de Amerikaanse beurzen geprofiteerd om de afgelopen maanden Exelon (energie), Nasdaq OMX (beursoperator), BlackRock (vermogensbeheerder) en Teleflex (medische instrumenten) in onze selectie op te nemen. Ze blijven koopwaardig.

 

Technologieaandelen

Wij blijven erg voorzichtig t.a.v. de technologiesector, ook al is die niet speciaal duurder. De hausse van de technologieaandelen is niet zozeer te danken aan het economische herstel, maar is eerder het gevolg van de overdreven geestdrift voor erg gemediatiseerde producten en diensten die de resultaten een boost gaf. Zo steeg de koers van Apple (verkopen) de afgelopen zes maanden met 31 %. Met deze aandelen is het oppassen geblazen, want na de euforie van de groeifase volgt dikwijls een pijnlijke ontnuchtering. In deze categorie kopen we Intel (halfgeleiders) en CSC (diensten).

 

Kleine aandelen

In deze categorie raden we nog altijd US Ecology (afvalverwerking) en Republic Airways (luchtvervoer) aan.

 

Blue chips

Wie op zoek is naar defensievere aandelen, kiest beter voor grote beurskapitalisaties zoals Kraft (voeding), AT&T (telecom), Chevron (petroleum), Abbott (farma), Time Warner (media), General Electric (industrie).

 

Hoge dividenden

Van de Amerikaanse bedrijven die op ons aankooplijstje staan voeren Kraft (brutorendement van 3,8 %), Abbott (4,2 %), Exelon (4,9 %), US Ecology (4,4 %) en Intel (3,3 %) de gulste dividendpolitiek.

 


Beperkt dollareffect

De dollar is weliswaar ongeveer 15 % ondergewaardeerd t.o.v. de euro, maar we zien die situatie niet snel veranderen. Tenzij de crisis van de Europese overheidsschulden dramatisch verergert, zullen de soepele rentepolitiek die de Federal Reserve zal blijven volgen en het feit dat de Europese centrale bank waarschijnlijk als eerste de rente zal verhogen de dollar onder druk houden. De meeste bedrijven waarvan wij de aandelen aanraden zijn echter multinationals waarvan de winst en dus de koers wel vaart bij een lage rente. De belegger in euro zal dan ook relatief weinig last ondervinden van de zwakke dollar.

 

Deel dit artikel