Analyse
Autonomy: voorbarige reactie management ? 7 jaar geleden - woensdag 23 februari 2011

De groep heeft gepoogd de markten gerust te stellen maar o.i. blijven er te veel vraagtekens (over de groei en de rentabiliteit, de overnameplannen).

Het aandeel is correct gewaardeerd. 
HOUDEN.

 

Na de resultaatswaarschuwing van oktober heeft de groep willen aantonen dat de marktverwachtingen voor 2011 (interne groei+ van 15 à 17 %) te negatief zijn. Een beetje ijdel volgens ons, aangezien het resultaat van 2010 toch geen hoogvlieger was. De activiteit is wel stevig gegroeid (+17,7 %), maar in het verleden lag die groei toch vaak hoger. Volgens Autonomy komt dat doordat klanten vroeger dan verwacht voor cloud computing kiezen (gegevens en software op een server van Autonomy, niet bij de klant). Daardoor hoeft de klant geen dure licentie aan te kopen maar kan hij die huren en de uitgaven spreiden. Voor Autonomy levert het meer regelmatige inkomsten op maar in een eerste fase weegt het wel op de groei en op de bedrijfsmarge. Die bleef wel hoog (36 % in 2010) maar verliest toch terrein, ondanks stijgende inkomsten (o.a. door agressievere en dus duurdere marketing). Autonomy torst ook nog financiële lasten, door de intresten op zijn obligatielening van februari 2010, waarvan het kapitaal nog niet geïnvesteerd werd (er zijn overnameplannen). Voor 2011 tippen we op een stijging van de winst per aandeel tot 67,70 pence (58,25 p. in 2010), voor 2012 op 77,58 p.

 

Koers op het moment van de analyse : 1600 pence

 

Het Brits bedrijf Autonomy Corporation levert infrastructuursoftware voor ondernemingen. De technologie laat toe om het beheer van elektronische data volledig te automatiseren, wat ook de gebruikte drager is (tekst, spreadsheets, video, stem…).


Deel dit artikel