Analyse
Virtuele aandelenmarkten 7 jaar geleden - dinsdag 11 januari 2011

De nieuwe internetgoden zoals Facebook en Twitter maken heel wat enthousiasme los bij de beleggers. Hoewel ze nog niet officieel noteren op de beurs, kunnen ze wel al worden verhandeld op virtuele aandelenmarkten.

Kijkje nemen

Deze nieuwe virtuele of grijze markten dragen namen zoals Sharepost (www.sharepost.com) en Second Market (www.secondmarket.com). Op beide platformen gonst het van activiteit en worden aandelen van heel wat bedrijven die niet beursgenoteerd zijn, met als bekendste Facebook, Twitter, LinkedIn…, verhandeld.
Iedereen kan een kijkje nemen door zich te registreren op de vermelde sites. Na luttele minuten kan men de biedingen zien van de geïnteresseerde kopers en verkopers en de afgesloten orders. De kopers zijn institutionelen, risicokapitaalmaatschappijen en rijke individuen en de verkopers zijn personeelsleden van de bedrijven in kwestie en investeerders (van het eerste uur) die hun investering of een deel ervan ten gelde willen maken.

 

Niet voor gewone sterveling

Hoewel er zich op Sharepost al 45 000 geïnteresseerden hebben geregistreerd, betekent dit niet dat zomaar iedereen kan handelen op dit platform. De belegger moet aan een hele resem voorwaarden voldoen, wil men effectief kunnen transacties doen. De transactiekosten zijn daarnaast torenhoog: op zijn minst 1 500 USD per transactie zowel voor koper als verkoper. Dit zorgt ervoor dat de meeste transacties een waarde hebben van op zijn minst 50 000 à 100 000 USD. Daarenboven moet men een administratieve rompslomp van zo’n 30 bladzijden doorworstelen. Hoewel de regels op beide platformen vrij strikt zijn, houdt de SEC deze virtuele markten onder de loep. De kans op extra regels om de transparantie te vergroten, is groot.

 

Interessante tendensen

Op beide platformen zijn de prijzen fors opwaarts gericht bij een minimum aan transacties. In Twitter bijvoorbeeld vonden op Sharepost het voorbije jaar slechts zes transacties plaats. De laatste gebeurde begin december tegen 22 USD. Hiermee werd het bedrijf, bekend van zijn online smsdiensten, gewaardeerd tegen 3,56 miljard USD. In juli kostte een aandeel slechts 8 USD. Wat rond Facebook gebeurt, is pas echt hallucinant. Eind 2009 kostte een aandeel 5,4 USD en op 30 november 2010 werd een transactie afgerond tegen 25 USD (waardering: 56,7 miljard USD). Vandaag circuleren er al prijzen (maar nog geen transacties) van 65 USD.

 

Actief zijn op Sharepost of Second Market is gezien de volatiliteit, de kostprijs en rompslomp dus niet voor u en ik weggelegd. Wel kunnen deze platformen een interessante bron van informatie zijn.

 

Deel dit artikel