Analyse
Systemat: bedrijfsprofiel wijzigt ingrijpend 7 jaar geleden - dinsdag 4 januari 2011

Nieuwe stap in de herstructurering: de groep verkoopt haar infrastructuuractiviteiten. De toekomstige winst wordt vooral afhankelijk van het vastgoed. Het profiel van Systemat wijzigt fundamenteel.

De liquiditeit zal nog dalen.
Verkopen rond 6 EUR.

 

Na twee rode jaren was Systemat in 2010 weer winstgevend, maar de groep maakt alweer een strategische wending. Door de blijvend zwakke rentabiliteit (sinds ex-partner HP in 2003 besliste om zelf zijn grote klanten te bedienen) besliste Systemat om zijn infrastructuuractiviteiten te verkopen (met terugwerkende kracht vanaf 30 juni 2010). De erg correcte prijs (10,8 miljoen EUR) zal de liquiditeitenberg nog wat hoger maken, die goed wordt voor 1/3 van de intrinsieke waarde (we ramen ze op 7,70 EUR per aandeel, een stuk boven de huidige koers). Het valt af te wachten wat er met al die cash zal gebeuren.

 

Door de verkoop wordt de waarde van de groep nu vooral bepaald door de vastgoedportefeuille (28.500 m² waarvan 50 % kantoren), die maar een beperkt potentieel voor winstgroei heeft en een hoog verhuurrisico inhoudt (2/3 is verhuurd aan de nu verkochte infrastructuuractiviteiten). De software-activiteiten die nog in de groep achterblijven (boekhoudpakket Popsy en ERP-software Dimasys) zullen maar 10 % van de intrinsieke waarde meer vertegenwoordigen.

 

De winst van de groep zal hooguit 0,40 EUR per aandeel bedragen in 2013 en men kan zich afvragen in welke mate een verdere notering aan de Eerste Markt van Euronext zin heeft.

 

 Koers op het moment van de analyse : 5,50 EUR

 

Systemat was tot nu toe een leverancier van informaticaoplossingen voor het bedrijfsleven (hardware, software, onderhoud…) dat zich uitsluitend had gericht naar de Belgische en Luxemburgse markt.

 

 


Deel dit artikel