Analyse
STMicroelectronics: advieswijziging 7 jaar geleden - vrijdag 28 januari 2011

De groep knoopte in 2010 opnieuw met winst aan, maar de onzekerheid is nog niet volledig weggenomen. De koershausse (+60 % sinds ons aankoopadvies in september) lijkt ons in dat licht overdreven.

Neem uw winst op dit dure aandeel.
VERKOPEN.

 

Gedragen door het uitgesproken herstel van de verkoop van halfgeleiders voor auto’s (15 % van de omzet van STM), informatica (14 %) en huishoudelektronica (11 %) steeg de omzet vorig jaar met 22 %, bereikte de brutomarge een record (38,8 %) en kwam er een winst van 0,69 EUR per aandeel in de boeken (verlies van 0,94 EUR in 2009). De joint venture ST-Ericsson (31 % van de groepsomzet) die actief is in telefonie, boekte evenwel opnieuw een zwaarder verlies dan verwacht. Het bedrijf waarvan de herstructurering intussen voltooid is, hoopt het tij te kunnen keren dankzij het platform voor smartphones U8500 dat dit jaar gelanceerd wordt. STM mikt intussen voor dit jaar op een sterkere omzetgroei dan zijn sector. Dankzij het herstel van ST-Ericsson en de verdere delokalisering van de productie naar Azië, zou de rentabiliteit gelijke tred moeten kunnen houden. Wij hebben onze ramingen van de winst per aandeel alvast opgetrokken tot 0,67 EUR voor 2011 en 0,71 EUR voor 2012. Wat het dividend betreft zijn we voorzichtiger: gezien de onzekerheid m.b.t. het herstel van de activiteit telefonie rekenen we voor de komende jaren op een stabilisering.

 

Koers op het moment van de analyse: 8,93 EUR

 

STMicroelectronics is de grootste Europese fabrikant van halfgeleiders en nummer zes op wereldvlak; verkoopt aan uiteenlopende sectoren : telecom (38 %), pc (17 %), groot publiek (16 %), autosector (15 %), industrie (14 %).

 

Deel dit artikel