Analyse
Psion: winstwaarschuwing 7 jaar geleden - maandag 31 januari 2011

De winstwaarschuwing roept vraagtekens op over de strategische koerswijzigingen, maar het dividend lijkt ons niet in gevaar.

Goedkoop aandeel.
KOPEN.

 

Op basis van de resultaten voor het eerste halfjaar van 2010 geloofden we in een strategische koerswijziging maar het terugschroeven van de ver-wachte winst voor het 2de halfjaar smoort ons enthousiasme in de kiem. Het management mag deze nieuwe tegenslag dan al (gedeeltelijk) toeschrijven aan wisselkoersverliezen, we kunnen er niet omheen dat de nieuwe strategische keuzes (accent op indirecte verkoop, meer R&D om de moduleerbaarheid van het aanbod te verhogen) geen gevoelige verhoging van de marges hebben opgeleverd. De bedrijfsmarge is in 2010 wel opnieuw positief geworden (+ 3%), maar Psion is nog een eind verwijderd van zijn doelstelling van 10 %. Tijd dus om de handdoek in de ring te gooien? Nee, want de groep heeft nog altijd een erg solide balans (geen schulden, comfortabele kaspositie) waardoor ze haar dividend kan handhaven op 4,00 p. per aandeel (bruto rendement 4,3 %). We schroeven onze winstramingen terug tot 4,60 p. voor 2011 en 6,00 p. voor 2012 (voorheen 6,00 en 6,50) maar we geloven dat er nog altijd potentieel aanwezig is. Onze winstraming voor 2012 is gebaseerd op een bedrijfsmarge van 6 %, wat haalbaar moet zijn voor Psion.

 

Koers op het moment van de analyse: 93 pence

 

Psion is een belangrijk leverancier van zakcomputers voor professioneel gebruik. Het gaat om uitzonderlijk stevige toestellen die bedoeld zijn voor veeleisende industriële omgevingen zoals (lucht)havens, logistieke voorzieningen en opslagplaatsen. Heeft klanten in zeer uiteenlopende sectoren (auto, groothandel, energie, luchtvaart …).

 

Deel dit artikel