Analyse
Onrust rond veelbelovend antistollingsmiddel van Merck 7 jaar geleden - vrijdag 14 januari 2011

Merck zet een studie rond een veelbelovend antistollingsmiddel stop. Een zware slag voor de Amerikanse groep die in 2010 het patent verliest op haar belangrijkste geneesmiddel.

Het aandeel blijft correct gewaardeerd.
HOUDEN.

De nevenwerkingen van Vorapaxar, een antistollingsmiddel ontwikkeld door Merck, zijn te groot en één van de proefpersonen kreeg zelfs een hersenbloeding. Ondertussen wordt een andere klinische studie rond hetzelfde middel voortgezet op een ander type van patiënten, maar door de aangetoonde problemen is er twijfel gerezen over het verkooppotentieel en zelf over de goedkeuring. Merck heeft nog niet beslist of het de procedure tot homologatie zal voortzetten (voorzien eind 2011 en lancering in 2012). Dit is een zware klap voor de kersverse topman van Merck, Kenneth Frasier, want Vorapaxar en andere moleculen van het overgenomen Scheringh-Plough (in 2009), moeten Merck helpen om het hoofd te bieden aan het patentverlies van zijn topmiddel Singulair (11 % van de omzet in het derde trimester van 2010).
We rekenen nog steeds op een winst per aandeel van 3,30 USD voor 2010 en 3,60 USD voor 2011 maar we verlagen lichtjes onze verwachtingen voor 2012 tot 3,70 USD (tegenover 3,75 voorheen).

Koers op het moment van de analyse : 34,69 USD

 

De Amerikaanse farmaceutische groep Merck spitst zich vooral toe op cholesterol, hypertensie, osteoporose en luchtwegen; produceert ook vaccins.

 Deel dit artikel