Analyse
Kuoni neemt Best Tours over 7 jaar geleden - donderdag 6 januari 2011

De failliete Belgische reisgroep Best Tours wordt overgenomen door haar Zwitserse sectorgenoot Kuoni, waarvan het aandeel noteert op de beurs van Zurich. Is het de moeite waard om erin te beleggen?

Ommekeer geslaagd

De Zwitserse groep Kuoni heeft om de economische en financiële crisis van 2008/2009 het hoofd te bieden een rigoureus herstelplan doorgevoerd, dat haar vandaag moet toelaten om op een winstgevende manier te groeien. Ze heeft de kosten flink verlaagd, de investeringen opgedreven en een strikter beheer doorgevoerd. Bovendien heeft ze de focus opnieuw gelegd op het duurste gamma met vakanties op maat en lanceerde enkele nieuwe diensten.

 

Deze strategie heeft al in 2010 haar vruchten afgeworpen. Over de eerste negen maanden van het jaar heeft de groep een winst van 12 miljoen Zwitserse frank geboekt (tegenover een verlies van 6 miljoen over dezelfde periode een jaar eerder). De kasstroom lag daarenboven bijna opnieuw op het niveau van tijdens de topjaren 2005/2007. Het feit dat de omzet tijdens de eerste negen maanden slechts met 1,4 % is gegroeid (of met 1,9 % zonder afgestoten activiteiten en overnames), is een klein minpuntje en een teken aan de want dat de economische crisis zich nog steeds laat voelen in de reissector.

 

Kleine transactie

Voor Kuoni is de overname van Best Tours een eerder kleine transactie (de omzet van de Belgische groep is minder dan 1 % van de verwachte omzet van de Zwitser voor 2010). De transactie heeft dan ook geen invloed op de winstverwachtingen voor 2011 en 2012. Niettemin past deze overname perfect in de strategie van de groep om met kleine stapjes te groeien, bovendien zijn de twee complementair (ze zijn beide actief op het vlak van verre en georganiseerde reizen).

 

Niet kopen

Voor 2011 en 2012 behoort een nieuwe winststijging tot de mogelijkheden op voorwaarde dat de groep niet te veel af te rekenen krijgt met uitzonderlijke elementen zoals klimatologische problemen, stakingen, enz… U mag bovendien niet uit het oog verliezen dat de sector zeer gevoelig is aan de economie. Indien die plots opnieuw zou vertragen, dan zal dat direct op de activiteiten van de groep wegen.

 

Op basis van voorzichtige verwachtingen en een winstuitkeringspercentage van 30 tot 35 %, vinden we het aandeel duur. En zelfs als we van een sterker dan verwacht economisch herstel in Europa uitgaan, dan nog is het aandeel niet interessant om te kopen.

We zullen het aandeel dus niet volgen en indien u er in uw bezit hebt, raden we aan die te verkopen.

 

Deel dit artikel