Analyse
IPO terug van weggeweest 7 jaar geleden - dinsdag 18 januari 2011

Ondanks de soms hevige turbulentie op de markten (o.m. door de crisis van de Europese overheidsschuld) hebben heel wat bedrijven in 2010 de stap naar de beurs gewaagd.

In 2010 haalden de nieuwkomers op de Beurs in totaal niet minder dan 275 miljard dollar op, tegen 115 miljard in 2009. 275 miljard dollar, dat is amper 25 miljard minder dan het record van 2007.

 

Het grootste deel van dat bedrag ging, hoe kan het ook anders, naar de snel groeiende Aziatische landen, China op kop. Hoewel ze minder op de voorgrond traden, waren de Amerikaanse en de Europese markten toch ook het toneel van enkele grootscheepse beursintroducties of IPO (initial public offering) zoals die van General Motors of van Enel Green Power. Tien tegen één dat er ook dit jaar heel wat activiteit op de IPO-markt zal zijn. Gerustgesteld door de macro-economische situatie enerzijds en door het herboren vertrouwen van de beleggers anderzijds staan er inderdaad heel wat bedrijven aan de toegangspoort van de beurs te drummen. Daaronder veel kandidaten van de internetsector (Facebook, Skype, LinkedIn …), maar ook industriële ondernemingen zoals de inoxdivisie van ArcelorMittal of de Chinese windmolenspecialist Sinovel.

 

Met de toename van het aantal dossiers wordt het opletten geblazen. Want niet elke beursintroductie is een goede zaak. Men moet vooral oog hebben voor de reden waarom een onderneming een beroep doet op de beleggers. Is het om de hoofdaandeelhouders de kans te geven om zonder kleerscheuren uit het avontuur te stappen zoals bij General Motors? Of hebben we te doen met een echt groeibedrijf met reëel uitzicht op waardecreatie? En vooral, zijn de prijs en de waardering van de activa gerechtvaardigd? Vergeet niet dat een IPO dikwijls een valstrik is voor de kleine beleggers: het gros van de winst wordt op de eerste noteringsdag en de twee of drie dagen daarna door institutionele beleggers binnengehaald. De privé-belegger komt meestal te laat en blijft dikwijls voor jaren met een kater achter.

 

2011 wordt wellicht een IPO-rijk jaar. Uiterst selectief te werk gaan is een absolute must. U kunt alvast op ons rekenen om u te helpen de valkuilen te vermijden en de buitenkansjes te grijpen.

 

Deel dit artikel