Analyse
ING : in de ban van de bankentaks 7 jaar geleden - dinsdag 11 januari 2011

De invoering van een Europese banken-taks kan ING een aardige duit kosten.

Toch ziet het er volgens ons in de reali-teit niet zo beroerd uit als een « ruwe schatting » in een Europees rapport ons wil doen geloven.
HOUDEN.

 

Volgens een uitgelekte discussienota van de Europese Unie zou de algemene invoering van een bankentaks van 0,05% op de kapitaalmarktfinanciering in Europa de winst vóór belastingen van ING met maar liefst 21% afromen. In werkelijkheid zal het echter zo'n vaart wellicht niet lopen. Vooreerst werd of wordt er bijlange (nog) niet in alle Europese landen een bankentaks ingevoerd (momenteel niet in thuisland Nederland bijvoorbeeld). Daarnaast werd de berekening uitgevoerd met cijfers van 2009 toen ING forse afschrijvingen boekte die de winst zwaar drukten. Wanneer we ons baseren op de winstcijfers over de eerste 9 maanden van 2010 dan zou de impact zo'n tien keer minder zijn (om en bij de 2%), een pak redelijker en draaglijker dus. Ondertussen timmert de groep hard voort aan de weg om het door Europa opgelegde afslankingsplan te realiseren. Zo werden naast enkele kleinere participaties en activiteiten onlangs ook al een aantal vastgoedactiviteiten afgestoten, terwijl andere zich in een vergevorderd verkoopstadium bevinden. Daarnaast is alles in gereedheid gebracht om de verzekeringsdivisie via twee aparte operaties naar de beurs te brengen, één in Europa en één in de VS (niet vóór het vierde kwartaal van 2011 of zelfs 2012). De verkoop van de Amerikaanse onlinebank ING Direct USA werd echter voorlopig stopgezet in afwachting van een rechterlijke uitspraak (ING vocht immers een deel van de Europese beslissing aan).

 

Koers op het moment van de analyse : 7,324 EUR

 

De Nederlandse financiële groep ING is (voorlopig nog) actief als bankier, verzekeraar en vermogensbeheerder en bedient meer dan 85 miljoen klanten in Europa, Noord- en Latijns-Amerika, Azië en Australië.

 

 

Deel dit artikel