Analyse
Google: verontrustende wissel aan de top 7 jaar geleden - donderdag 27 januari 2011

We betwijfelen of de terugkeer van de oprichters aan het roer de problemen zal oplossen.

Google roept zijn oprichters te hulp om de talrijke uitdagingen het hoofd te bieden. Dat kán lukken, maar op het huidige koersniveau nemen wij het risico niet. Duur aandeel.
VERKOPEN.

 

Het nieuws dat de oprichters van Google de touwtjes weer in handen nemen, heeft de beleggers meer beroerd dan de aankondiging dat de omzet vorig jaar met 24 % toenam en dat de marges een nooit gezien peil bereikten. Een wissel aan de top is natuurlijk niet niets en er wordt volop gespeculeerd over de redenen. Zou er onenigheid bestaan over de manier waarop het bedrijf geleid wordt?
Eén ding is zeker: Google heeft heel wat katten te geselen. Zo lopen er verschillende onderzoeken naar het eventuele misbruik van monopolie op de markt van gesponsorde links. Mocht de groep schuldig bevonden en veroordeeld worden, dan kan haar dat ettelijke miljarden kosten en haar commercieel model in gevaar brengen.
Voorts is Google niet langer de absolute meester op het wereldwijde web. De (nog altijd dominante) positie van de groep wordt inderdaad steeds meer bedreigd door nieuwe sterspelers zoals Facebook en Groupon.
De vooruitzichten voor 2011 zijn niet slecht – na de 26,70 USD winst per aandeel in 2010 tippen we voor dit jaar op 31,00 USD – maar voor de langere termijn zijn we veel minder optimistisch.

 

Koers op het moment van de analyse : 617.39 USD

 

 

Google is de favoriete internetzoekmachine van de meeste surfers en heeft als onbetwiste marktleider een ruime voorsprong op concurrenten Yahoo en Bing (Microsoft). Dankzij zijn marktleiderschap kon Google ook veel munt slaan uit internetreclame.

Deel dit artikel