Analyse
Beleggen in Belgische banketbakker? 7 jaar geleden - donderdag 20 januari 2011

De Belgische groep Lotus Bakeries legde een uitstekend beursparcours af in 2010. Wat zijn de vooruitzichten? Mag u het aandeel nog kopen?

Smakelijk!

Lotus Bakeries is de producent van een hele resem koekjes, wafels, ontbijtkoeken, enz. De twee belangrijkste markten zijn België en Nederland. Beide zijn goed voor 31 % van de verkopen.

 

Met opgeheven hoofd

Het lijkt er op dat Lotus Bakeries de voorbije jaren niet echt geraakt is door de crisis. Dit komt door de uitstekende verspreiding van zijn merkenportefeuille in de kernmarkten en de kwaliteit van het management. Deze troeven hebben de groep toegelaten om snel te groeien zonder tegenslagen : van 2005 tot 2010 groeide de omzet elk jaar met 10 % en de winst met 20 %! Een groeiritme dat eerder van toepassing is op een groeiwaarde dan op een defensieve groep komende uit de voedingssector. De gegenereerde liquiditeiten, ook stijgende de voorbije jaren, laten toe om een gezonde financiële structuur erop na te houden en constant te investeren.

 

Altijd dynamisch

Lotus Bakeries gaat zijn ontwikkeling voortzetten.

De groep gaat van nu tot en met 2013 in België 27 miljoen euro investeren om zijn capaciteit uit te breiden. Want op zijn meer traditionele markten, waar de groei beperkt is, moet de verdere ontwikkeling komen van een uitbreiding van het aanbod.

 

Het bedrijf breidt ook in de rest van de wereld uit. Eind 2008 kocht het de Zweedse groep Annas (koekjes) en werden de deuren naar de Amerikaanse en Scandinavische markt geopend. Nu de integratie van de Amerikaanse activiteiten is voltooid kan Lotus beginnen profiteren van de commerciële synergieën (zoals zijn aanwezigheid in de rekken van grootwarenhuizen uitbreiden).

 

Het succes van de overname en zijn bijhorende integratie zouden moeten leiden naar andere overnames. Financieel kan de groep bogen op een stevige oorlogskas en een gearing (nettoschulden/eigen vermogen) van 25 %. Dit biedt het bedrijf voldoende manoeuvreerruimte om de schulden te laten toenemen.

 

Niet kopen

Na dit mooie parcours blijft het aandeel nieuwe beleggers aantrekken. We vragen ons echter af of dit kleine groeibedrijfje er zal in slagen zijn groeiritme aan te houden. Het is een feit dat de directie goede kaarten in handen heeft. Maar de ervaring leert ons dat hoge groeivoeten niet blijven duren.

 

De beurs is volgens ons te optimistisch. Het aandeel is duur. We raden het niet aan te kopen en gaan het dan ook niet opvolgen. Als u er in portefeuille hebt, neem dan winst. Indien u wilt beleggen in de voedingssector, ga dan eerder voor het Amerikaanse Kraft, dat wel goedkoop is.

 

Deel dit artikel