Analyse
Sainsbury: herbelegging dividend 7 jaar geleden - dinsdag 7 december 2010

De aandeelhouder van Sainsbury krijgt de mogelijkheid om het dividend van Sainsbury in baar geld te ontvangen of om het te herbeleggen in aandelen van de groep. Welke optie kiezen?

 

DRIP, zegt u ?  

Aangezien we het aandeel kopen, lijkt het ons interessant de dividenden te herbeleggen in extra aandelen van Sainsbury. Het gaat hier over een zogenaamd DRIP of een Dividend Reinvestment Plan. Een cashdividend wordt met andere woorden herbelegd in de aandelen van het bedrijf. Let op: het is geen keuzedividend of dividend in aandelen (er worden geen nieuwe aandelen gecreëerd maar ingekochte eigen aandelen worden terug aangeboden aan de aandeelhouders). Dit betekent dat u net zoals bij de optie in cash niet moet hopen op een fiscaal voordeel.
Er zal altijd Belgische roerende voorheffing (25 %) betaald moeten worden op het normaal uitgekeerde cashbedrag, maar er is geen Britse voorheffing, noch wanneer u kiest voor de optie in baar geld, noch in het geval van herbelegging in aandelen.
Deze manier om aandeelhouders te vergoeden, is een overwegend Angelsaksische aangelegenheid. In het Verenigd Koninkrijk bieden naast Sainsbury o.a. ook Vodafone en BP deze mogelijkheid, in de VS onder meer AT&T, IBM, Kraft en Exxon. Daarnaast bieden o.a. ook de Franse ondernemingen Saint-Gobain en Vinci en het Nederlandse DSM een herbelegging van het dividend aan.

 

 

Praktisch

Kiest u voor een herbelegging in aandelen Sainsbury, dan zult u in de praktijk dus 25 % van uw normaal bruto dividendbedrag moeten ophoesten (1,075 pence op het brutodividend van 4,3 pence per aandeel). U hebt in theorie nog tot 10 december om uw keuze bekend te maken. Op 7 januari worden de stukken dan gekocht en op 19 januari overgemaakt.
Meer info over het "DRIP" van Sainsbury, vindt u terug op www.j-sainsbury.co.uk (rubriek "investors", "shareholder centre" en "dividends").

 

Deel dit artikel