Analyse
Onze gedurfde adviezen: update 6 jaar geleden - vrijdag 31 december 2010

Onze selectie van gedurfde beleggingen zette de jongste maanden een halfslachtige prestatie neer. Leg wat geduld aan de dag. Want als u de risico’s aanvaardt blijven deze beleggingen veelbelovend.

 

Een goedkoop aandeel lijdt ofwel onder een gebrek aan visibiliteit ofwel onder te veel wantrouwen vanwege de beleggers. Die reageren vaak op overdreven wijze op nieuws over een bedrijf of sector dat ze als negatief beoordelen. Soms houdt dat kansen in: de koers kan opveren als de onzekerheid gedeeltelijk wordt weggenomen of als de koersdaling te sterk is. Zo was de te forse inzinking van BP op het ogenblik van het befaamde olielek voor beleggers die wat risico’s wilden nemen de kans om het aandeel goedkoop te kopen. Hieronder staan we stil bij aandelen met een risiconiveau 4 die volgens ons te sterk gedaald zijn en dus een mooie kans bieden op koerswinst. We bekijken eerst de aandelen waarvoor er blijkens de koersstijging al wat minder ongerustheid is en vervolgens deze waarover de markt ongerust blijft.

 

Onzekerheid gedeeltelijk weg

Dat de Amerikaanse regering een klacht indiende tegen BP deed de koers niet opnieuw dalen. Dit logische en verwachte gevolg van de milieuramp is volgens ons een bijkomende etappe van een lang gerechtelijk proces. De inspanningen van BP om af te slanken en meer liquiditeiten te genereren met het oog op gerechtelijke vervolgingen zijn een stap in de goede richting.

 

De verkiezing van Dilma Rousseff tot nieuwe president van Brazilië zal het economische beleid van het land, dat gedeeltelijk gefinancierd blijft door petroleumgeld, niet veranderen. Waterbevoorradingsspecialist Sabesp is goed geplaatst om te profiteren van de ontwikkeling van de infrastructuur.

 

De heropleving van de Amerikaanse beurzen is ietwat geruststellend voor Nasdaq OMX dat eigen aandelen blijft kopen via de overname van een groot deel van het belang dat in handen was van een groep in Dubai. De positieve impact daarvan op de winst per aandeel in 2011 bedraagt meer dan 5 %. De cash wordt volgens ons op die manier efficiënter gebruikt dan via grote overnames.

 

Seaspan, dat containerschepen koopt om ze te verhuren stelde de beleggers gedeeltelijk gerust door een nieuwe financiering op poten te zetten zodat een kapitaalverhoging niet nodig zal zijn. Dat neemt wat ongerustheid weg al blijven ook de hoge schuldgraad en het feit dat de groep haar activiteit concentreert op enkele klanten zorgen baren.

 

De ongerustheid rond de overnames van luchtvaartmaatschappijen door Republic Airways is gedeeltelijk weg omdat de groep aangetoond heeft dat ze de rentabiliteit bij haar overnamedoelwitten kan opkrikken.

 

Nog veel vrees

De verzekeraars Axa, Aegon en Zurich Financial Services staan in stevige financiële schoenen, maar door een aantal zwaarwegende factoren zoals de lage intrestvoeten, de vage contouren van de nieuwe solvabiliteitsregels en het gewicht van het overheidsschuldpapier op de balans blijven de beleggers ongerust.

 

Door het onzekere klimaat en de vele uitdagingen waar de sector voor staat, lopen we niet warm voor de banksector. Maar KBC Ancora, de holding die KBC controleert, is een uitzondering. De koers blijft weliswaar afhankelijk van wat bij KBC kan mislopen, maar de onderwaardering van meer dan 30 % (intrinsieke waarde = koers KBC vermenigvuldigd met 1,05 min 8,12 EUR), verschaft de holding een goede buffer en kan bij een opvering van KBC een inhaalbeweging op gang brengen (hefboomeffect + wegsmelten van de korting).

 

Na de succesvolle herstructureringen bij Deceuninck (PVC-profielen) en Agfa-Gevaert (digitale en analoge producten en IT-oplossingen voor de grafische industrie en de medische beeldvorming) is er toenemende ongerustheid dat deze bedrijven de stijgende grondstoffenprijzen niet zullen kunnen doorrekenen in hun verkoopprijzen. De sterker dan verwachte omzetheropleving van Deceuninck stut onze winstverwachtingen. Bij Agfa zou de vrij forse stijging van de zilverprijs van de jongste maanden een stukje van de winst kunnen wegknagen. Omdat de concurrenten van Agfa hetzelfde probleem hebben en onderhandelen over hogere verkoopprijzen, verwachten we dat ook Agfa een deel van de hogere kosten zal kunnen doorrekenen. De omvang van de hogere grondstoffenprijzen en de nodige tijd om ze te kunnen doorrekenen, zullen een negatieve impact hebben op de winst, maar dat zal slechts tijdelijk zijn en de koers (meer dan 40 % onder de boekwaarde) houdt daar al ruimschoots rekening mee.

 

Nieuwkomers

Onze selectie van gedurfde adviezen omvat ook twee nieuwkomers.

Het Braziliaanse Telesp, actief in vaste telefonie, wil via een fusie met operator Vivo in 2011 ook doordringen op de dynamische markt van de mobiele telefonie. Dat moet tot inkomstensynergieën leiden.

 

Teleflex wil zijn schulden en zijn profiel van te gediversifieerde groep afbouwen door te focussen op de Amerikaanse gezondheidszorg.

 

Deel dit artikel