Analyse
Ontgoochelend 2010 voor Belgische beurs 6 jaar geleden - dinsdag 28 december 2010

Na het krachtige herstel van 2009 kwam de beurs van Brussel (+9,4 %) voor 2010 uit bij de zwakst presterende beurzen van de wereld.

Zelfs zonder rekening te houden met het zwaargewicht GDF Suez (-2,2 %, 10 % van de Belgische Bel20-kapitalisatie), dat klappen kreeg door de zwakke gasprijzen en de almaar verstrakkende regelgeving, beperkte het rendement van de beurs van Brussel zich tot 11,9 %. Over dezelfde periode zetten de overige beurzen gemiddeld +24,5 % neer.

 

Terugval Belgische financials…

Het trio Ageas-KBC-Dexia (zo’n 15 % van de Bel20-marktkapitalisatie), dat in 2009 nog een herstel had neergezet dankzij de terugkeer naar winst, moest in 2010 een stapje terugzetten (-27,1 %), in tegenstelling tot het gemiddelde van de Europese financials (+5,7 %). Naast de resultaten, die bijna uitsluitend zijn verbeterd dankzij de lagere provisies voor dubieuze kredieten, kregen Dexia en KBC ook de rekening gepresenteerd voor hun blootstelling aan schuldpapier van de perifere eurolanden. Voor het ogenblik is dit laatste onder controle maar indien Italië ook zou besmet worden dan zullen ze wellicht nieuw kapitaal moeten ophalen om hun balansen te versterken. Niet verrassend werd Dexia (-36,2 %, verkopen), dat weinig transparant is (laatste gegevens dateren van 31 maart!), zwaarder afgestraft dan KBC (-13,3 %, houden). De onzekerheid rond de winstgevendheid van de banken wanneer de nieuwe Basel III normen in voege zullen treden, zorgt ervoor dat velen de sector links laten liggen. Enkel de meest stoutmoedige beleggers durven in te zetten op KBC via KBC Ancora (-17,4 %, kopen), dat een decote biedt van ruim 30 % op zijn portefeuille KBC-aandelen. Ageas (-31,7 %), dat zich net als KBC inspant om zijn blootstelling aan problematisch overheidspapier te verminderen, raden we nog niet aan om te kopen. Hoewel we zijn intrinsieke waarde voorzichtig op 3,30 EUR waarderen, blijven de resultaten te veel afhangen van volatiele instrumenten geërfd van het vroegere Fortis.

 

… en energiestoot opkomende landen

Over het algemeen hebben de Belgische waarden die het meest profiteren van de groei van de opkomende landen het sterkst gepresteerd in 2010. Bekaert (+140,8 %) is blijven profiteren van de Chinese boom waardoor zijn marges zijn gestegen tot volgens ons onhoudbare niveaus. AvH (+22,3 %) en CFE (+56,4 %) spinden garen bij de uitstekende cijfers van hun baggerfiliaal DEME, waarvan de bezettingsgraad van de vloot torenhoog blijft. Umicore (+73,2 %) profiteerde van de enorme prijsstijgingen van edele metalen via zijn recyclageactiviteiten en de ontwikkeling van de Aziatische automarkt voor de verkoop van zijn katalysatoren. De sterke verkoop in de opkomende landen compenseert de zwakte in de westerse landen bij ABInbev (+21,2 %). Dit laatste roept vragen op bij de zin van de overname van Anheuser-Busch in 2008. Met uitzondering van CFE zijn al deze aandelen volgens ons te duur geworden. Buiten deze aandelen en deze van kleinere bedrijven die problemen achter zich hebben kunnen laten zoals Barco (+70,6 %), Picanol (+365,2 %), Melexis (+102 %), Roularta (+71 %) en Sioen (+83,1 %), springen enkel Colruyt (+18,6 %) en Telenet (+57,6 %) uit de band. De discounter blijft marktaandeel winnen en publiceerde marges waarvan zijn concurrenten zoals Delhaize (+7,1 %), dat door de zwakke economie in de VS zijn winstverwachtingen deze zomer neerwaarts heeft moeten herzien, enkel kunnen dromen. Telenet gaat ondertussen verder met het opvrijen van beleggers die op zoek zijn naar hoge rendementen. We geloven echter niet in de duurzaamheid van een strategie die erin bestaat een hoger bedrag dan de winst uit te keren aan de aandeelhouders. Dit lijkt ons ingegeven door de Amerikaanse hoofdaandeelhouder Liberty Global, die zeer veel schulden torst en op zoek is naar liquiditeiten. De andere Belgische telecomspelers, hebben ondanks het mooie dividendrendement (6,4 % netto voor Belgacom (+7,3 %), 5,1 % netto voor Mobistar (+9,4%) eerder een tegenvallende prestatie neergezet. Beleggers lijken zich bewust van de beperkte groeimogelijkheden van deze spelers. GBL (+0,1 %) heeft weinig plezier beleefd aan zijn participaties in Lafarge (-14,9 %, houden) en GDF Suez. Hoewel Lafarge sterk aanwezig is in de groeilanden blijft het sterk blootgesteld aan de Amerikaanse markt. We sluiten een nieuwe kapitaalverhoging niet uit. Wat chemie betreft blijft het bij Solvay (+9,2 %) wachten op de herbelegging van de 5,2 miljard euro na de verkoop van de farmatak (37 % van de activa) in september 2009. UCB (-8,8 %) van zijn kant kon niet overtuigen met zijn gemengde resultaten. Verkoop Solvay, houd UCB bij. Deze laatste is correct gewaardeerd na de daling van vorige zomer.

 

Welke aandelen mogen gekocht worden? Welke verkopen?

Deel dit artikel