Analyse
Metro: Trekt winstverwachtingen 2010 op 7 jaar geleden - vrijdag 17 december 2010

De herstructureringen beginnen langzaam maar zeker vruchten af te werpen en de vooruitzichten worden opgetrokken.

Het aandeel heeft weer de wind in de zeilen maar is erg duur.
VERKOPEN.

 

Terwijl het eerste halfjaar nog erg moeilijk verliep, lijkt het tij nu toch stilaan te keren. De omzet steeg in het 3de kwartaal met 4,5 % (slechts 2,4 % in de eerste jaarhelft), de bedrijfswinst met 34,5 % en de nettowinst zelfs met 122,4 %! Er was een verbetering in alle regio's, ook in het tot nu toe zwak presterende Oost-Europa, en in alle divisies. Azië registreerde de sterkste groei. Het 4de kwartaal met de kerst- en eindejaarverkopen, dat het jaar van een distributeur maakt of kraakt, zal uitsluitsel brengen of de bemoedigende trend zich doorzet.

 

De distributiegroep durfde het alvast aan om de prognose voor de bedrijfswinst in 2010 lichtjes op te trekken. Wij doen hetzelfde van onze kant en mikken nu op een winst per aandeel van 2,29 EUR (2,15 EUR voorheen). Ook voor 2011 en 2012 verhogen we onze ramingen van 2,74 naar 2,85 EUR en van 3,38 naar 3,51 EUR. Ondertussen blijft de groep haar managementstructuren en activiteiten stroomlijnen en trekt ze zich terug uit weinig of niet-rendabele markten. Zo verkoopt ze haar 34 Franse Saturn-winkels (witgoed, consumentenelektronica, media) en doet ze de 8 Marokkaanse Metro-winkels (cash & carry, groothandel) met een aardige meerwaarde van de hand.

 

Koers op het moment van de analyse : 55,75 EUR

 

De Duitse distributeur Metro is met ruim 2100 vestigingen actief in 33 landen : cash&carry (Metro en Makro), de Real hypermarkten, de elektronicawinkels Saturn en Media Markt, en de warenhuizen Kaufhof en Inno. Een kleine 40 % van de omzet wordt in Duitsland gerealiseerd.

 

Deel dit artikel