Analyse
Jacht op insiders 7 jaar geleden - dinsdag 14 december 2010

De SEC, de waakhond van de Amerikaanse financiële markten, en de FBI zijn misschien een belangrijkte zaak van misbruik van voorkennis op het spoor. Grote namen zijn gevallen: Goldman Sachs, Janus Capital, Wellington Management ...

 

Begint misbruik van voorkennis stilaan tot de mores van de financiële wereld te behoren? Onder misbruik van voorkennis verstaan we het gebruiken of doorspelen van bevoorrechte (dit is niet publiekelijk beschikbare) informatie en daar profijt uit slaan. Het typevoorbeeld is de directeur die aandelen van zijn bedrijf koopt net voordat er een bod op gedaan wordt.

Het lopende onderzoek op Wall Street focust vooral op onderling verbonden voorkennisnetwerken. Tientallen hedgefunds, consultants, zakenbankiers en analisten zouden al gedagvaard zijn. Volgens de Wall Street Journal zou het onderzoek aan het licht kunnen brengen dat handel met voorkennis een wijdverspreid gebruik is op de Amerikaanse financiële markten. Hoe anders de beursevolutie verklaren van bepaalde aandelen op de vooravond van belangrijke gebeurtenissen zoals de publicatie van beter dan verwachte bedrijfsresultaten of een overnamebod? We kunnen de inspanningen die de autoriteiten zich sinds de financiële crisis wereldwijd getroosten om deze strafbare feiten te bestijden en de financiële wereld beter te reguleren alleen maar toejuichen. Hun opdracht is echter erg complex, de bedragen die op het spel staan zijn enorm de delicten zijn moeilijk op te sporen en te bewijzen. Zo is de grens tussen bevoorrechte en bij het brede publiek bekende informatie moeilijk te trekken en moet het misdadig opzet bewezen worden.

Bij ons werd Spector, dat in eerste instantie door de CBFA voor feiten uit 2003 veroordeeld was tot administratieve boetes, zopas door het hof van beroep van Brussel vrijgesproken. Laten we onszelf niets wijs maken. Ondanks alle acties zullen die praktijken blijven bestaan. Die ongelijke toegang tot informatie maakt het voor de kleine onwetende belegger moeilijk om buitenkansjes op het spoor te komen. Dat kan alleen via steeds verfijnder analyses. En dat is wat wij voor u proberen te doen.

Deel dit artikel