Analyse
Cimescaut, vergeten aandeel… 6 jaar geleden - dinsdag 21 december 2010

Weinig info over dit aandeel van Euronext Brussel, behalve dan dat het verwikkeld is in een rechtszaak met een partner.

In een notendop

Cimescaut of voluit Ciments Portland de l’Escaut leidt een zeer teruggetrokken bestaan op de beursvloer en is één van (de vele) weinig liquide en nauwelijks gekende aandelen op Euronext Brussel. Nochtans noteert het bedrijf al sinds 1927 op de koerstabellen. Eigenlijk is het een holdingmaatschappij met verschillende deelnemingen in kalksteengroeven, de uitbaters ervan en verkoopfilialen. De belangrijkste participatie is de 40 % in Carrières d’Antoing (op een boogscheut van Doornik), een steengroeve van 242 hectare groot. Dochtermaatschappij Cimescaut Matériaux is de uitbater ervan en produceert gekorrelde stenen of steenslag van allerhande grootte.

 

De resultaten zijn het laatste jaar wat minder door de economische vertraging in België en Noord-Frankrijk, zijn enige twee markten, en de afgelopen koude winter waardoor verschillende (openbare) werken zoals wegenbouw werden stilgelegd. In het eerste halfjaar viel de omzet in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder een kleine 10 % terug en daalde de EBITDA met 6,9 % tot 5,06 miljoen EUR.

 

Rechtszaak

De groep is inderdaad verwikkeld in een rechtszaak met partner CBR. Alles gaat terug tot 1982 toen CBR en Cimescaut de steengroeve Carrières d’Antoing onderbrachten in een filiaal en CBR 60 % ervan in handen kreeg en Cimescaut de overige 40 %. CBR verkreeg een aankoopoptie op die 40 % die kon worden uitgeoefend als het aandeelhoudersschap van Cimescaut grondig zou wijzigen. Eind augustus 2009 kwam de aap uit de mouw toen CBR onverwacht aan Cimescaut liet weten dat het de aankoopoptie op de 40 % had gelicht en de volle 100 % in bezit kreeg. Cimescaut ging hier niet mee akkoord en betwistte het feit dat er een grondige wijziging van het aandeelhoudersschap had plaatsgevonden.

 

In eerste instantie gaf de handelsrechtbank van Doornik Cimescaut gelijk waardoor de overname van het belang door CBR op de helling kwam. CBR ging in beroep en het Hof van Beroep van Bergen annuleerde de eerdere uitspraak. Het oordeelde dat de handelsrechtbank haar boekje te buiten was gegaan. Na deze uitspraak heeft Cimescaut de verkoop van het 40 %-belang tegen 5,33 miljoen EUR, op basis van de overnameafspraak in de conventie van 1982, in de boeken opgenomen hoewel het juridische steekspel ondertussen verder loopt en de verkoop nog niet honderd procent zeker is.

 

Uitkomst onzeker

Nu ligt de bal opnieuw in het kamp van de handelsrechtbank om zich over het eigendomsrecht uit te spreken. De rechtszaak zou van start gaan midden februari 2011. De uitkomst van de rechtszaak is onzeker. De juridische strijd tussen het tweetal kan ook een staartje krijgen wat de bevoorrading van Cimescaut betreft. In de conventie van 1982 is immers ook overeengekomen dat Cimescaut 60 % van de opgehaalde stenen uit de steengroeve krijgt en CBR 40 %. Deze afspraak loopt echter af in 2012. Vanaf dan moet elk jaar een overeenkomst worden onderhandeld. Dus mocht CBR 100% van de groeve in handen krijgen, zit Cimescaut met een serieus probleem want CBR zou de kraan kunnen dichtdraaien en andere klanten zoeken. CBR heeft echter al aangegeven met Cimescaut verder te willen werken maar of het deze belofte ook zal hard maken is niet zeker.

 

Koersverloop

Cimescaut, genoteerd op de dubbele fixingmarkt, wordt slechts enkele keren per maand verhandeld en meestal ligt het verhandelde volume lager dan 5 stuks. De koers schommelt al zes maanden rond het niveau van 975 EUR, iets boven de boekwaarde van 813 EUR, en houdt dus ondanks de onzekerheid over de uitkomst van de rechtszaak goed stand. De koers noteert wel flink onder de hoogtepunten van 2007-2008 toen de koers zelfs even boven de 1 800 EUR ging. Deze gebrekkige liquiditeit maakt het voor geïnteresseerde moeilijk om in te stappen en nog meer om te verkopen. Voeg daar nog de juridische onzekerheid en de mogelijk verstoorde relatie tussen de twee partners aan toe en we hebben voldoende argumenten om het aandeel niet aan te raden.

 

Deel dit artikel