Analyse
CFE : mooie jaren voor DEME 7 jaar geleden - donderdag 9 december 2010

Wij hebben de waarde opgetrokken van de participatie die CFE in baggeraar DEME aanhoudt en die 80 à 90 % van de winst van de groep genereert.

Het aandeel CFE blijft correct gewaardderd. 
Houden.

 

In het twedde semester zouden de marges in de baggerdivisie ten minste 10 % hoger liggen dan in de eerste jaarhelft toen de capaciteit van de DEME-vloot weliswaar maximaal benut werd, maar het gewicht van de activiteiten in onderaanneming (o.m. bij de bouw van windmolenparken) wat op de rentabiliteit woog.

 

DEME dat dit jaar volgens ons met een omzetgroei van zowat 26 % zal afsluiten, heeft enkele mooie contracten binnengehaald (site van de winterspelen in Rusland, lng-terminals in Angola en Mexico …) en is, net als de andere spelers uit de sector, vrij optimistisch. Er zijn immers heel wat havenprojecten gepland in Zuid-Amerika, West-Afrika en Australië i.v.m. de grondstoffenhandel. Dat belooft voor het orderboek van 2011 en 2012 en tempert onze vrees voor overcapaciteit in de sector.

 

De bijdrage van DEME tot de winst van CFE riskeert weliswaar af te nemen (meer onderaanneming, stijging van de financiële lasten als gevolg van investeringen …), maar minder dan verwacht. We hebben de waarde van de participatie in DEME met 9 % opgetrokken tot 45,80 EUR per aandeel. Tegen de huidige koers zou de bouwpoot dus 4,20 EUR per aandeel waard zijn. De vooruitzichten pleiten niet voor veel meer.

 

Koers op het moment van de analyse : 50,50 EUR

 

CFE is een Belgische groep, actief in de bouw en in vastgoedpromotie; bezit daarnaast 50 % van het kapitaal van baggergroep DEME. Vinci bezit 46,84 % van het kapitaal.Deel dit artikel