Analyse
Caterpillar : goede vooruitzichten 7 jaar geleden - dinsdag 14 december 2010

Het aandeel is sinds begin dit jaar al met bijna 60 % gestegen (in dollar). Is het niet hoog tijd om te verkopen?

Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

De voorbije jaren heeft Caterpillar sterk geprofiteerd van de stijging van de grondstoffenprijzen. Die hogere grondstoffenprijzen stimuleerden de verdere ontwikkeling van de mijnbouwsector in o.a. China, India en Afrika, allemaal markten waarop Caterpillar een stevige positie verwierf dankzij zijn efficiënt dealernetwerk. De omzet van het bedrijf steeg tussen 2003 en 2008 met maar liefst 17 % op jaarbasis!

Recentelijk haalde Caterpillar de voorpagina's doordat het een overnamebod heeft gelanceerd op Bucyrus, een Amerikaans bedrijf dat exploratiematerieel voor de mijnbouwsector produceert. Dankzij die overname kan Caterpillar zijn positie in deze activiteit verder versterken en bovendien de hand leggen op een erg rendabel bedrijf. Het prijskaartje is misschien wat aan de hoge kant in vergelijking met de beurswaardering van concurrenten van Bucyrus, maar voor kwaliteit mag nog altijd iets meer betaald worden. Als de economische conjunctuur evenwel zou verslechteren, valt het niet uit te sluiten dat Caterpillar waardeverminderingen zal moeten boeken, wat uiteraard gevolgen zal hebben voor de beurskoers. De groep is ook erg voorzichtig in zijn ramingen van de verwachte synergie-effecten uit de overname, maar mogelijk is dat om de beleggers vervolgens aangenaam te kunnen "verrassen".

Caterpillar is zonder twijfel een robuust bedrijf met een veelbelovende toekomst. De koers van het aandeel is sinds 2009 spectaculair geklommen en houdt al rekening met de goede vooruitzichten. Gezien de gunstige wind in de grondstoffensector sluiten we echter niet uit dat het aandeel nog iets hoger klimt. Wie aandelen Caterpillar heeft, mag ze nog houden. Tegen de huidige koers vinden we het aandeel correct gewaardeerd, kopen zouden we niet meer doen.


Koers op het moment van de analyse : 69,00 EUR


Caterpillar is een Amerikaans bedrijf dat 80 jaar geleden werd opgericht en actief is over de hele wereld. Het is 's werelds belangrijkste fabrikant van bouw- en mijnbouwmaterieel, diesel- en aardgasmotoren en industriële gasturbines.

Deel dit artikel