Analyse
Ageas: in de clinch met Nederland 7 jaar geleden - woensdag 15 december 2010

Ageas eist voor 2 miljard euro aandelen van ABN Amro.

Los van die claim ramen we de intrinsieke waarde op ± 8,6 miljard (3,30 EUR p.a.).
HOUDEN.

 

Het geschil draait om een vergoeding voor de omzetting van obligaties (MCS) uitgegeven door de voormalige dochter Fortis Bank Nederland (nu ABN AMRO Bank) in 2007. Deze werden in overeenstemming met de contractuele voorwaarden op 7/12 in 106,7 miljoen nieuwe Ageas-aandelen geconverteerd. In ruil daarvoor was oorspronkelijk voorzien dat moeder Fortis (nu Ageas) voor 2 miljard euro aandelen van het inmiddels ex-Nederlandse bankfiliaal zou krijgen. De Nederlandse staat betwist dat deze overeenkomst nog geldt na de overname van de Nederlandse activiteiten van het vroegere Fortis door de Nederlandse staat.

 

Intussen heeft Ageas haar kapitaal met 2 miljard verhoogd en tegelijk een vordering geboekt op ABN Amro. Omdat Ageas niet weet of ze ooit iets van die 2 miljard zal zien, overweegt de verzekeraar in het vierde kwartaal een waardevermindering van 2 miljard (± 0,80 EUR p.a. ) te boeken op die vordering.

 

Resultaat zou zijn dat 2010 dan ook in het rood zal afsluiten (we tippen op een verlies van 0,50 EUR p.a.) en dat de bijkomende aandelen voor een lichte verwatering van de (toekomstige) winst en boekwaarde zullen zorgen. Gezien de vele lopende juridische procedures lijkt ons de huidige decote niet ongegrond.

Koers op het moment van de analyse: 1,85 EUR

 

Ageas is een internationale verzekeringsholding die actief is in België, het VK en 11 andere landen in Europa en Azië. Daarnaast heeft de groep een belang van 45 % in een portefeuille gestructureerde kredieten en een calloptie op de meerwaarde op de aandelen BNP Paribas die de Belgische overheid in handen heeft (10,2 % van het kapitaal).


Deel dit artikel