Analyse
Qiagen: winstwaarschuwing 7 jaar geleden - donderdag 25 november 2010

De vooruitzichten op korte termijn zijn verslechterd,maar op langere termijn blijven ze uitstekend. De koers heeft de jongste tijd wel flinke klappen gekregen, maar blijft het potentieel overschatten.

Het aandeel is duur.
VERKOPEN.

 

Met een winst per aandeel van 0,24 USD (exclusief eenmalige elementen) lag het resultaat in het derde kwartaal in de lijn van de verwachtingen, maar voor het vierde kwartaal schroeft de groep haar prognoses terug. Door de stijgende werkloosheid in de VS verliezen vele gezinnen hun sociale zekerheid, met als gevolg dat de verkoop in de apotheken achteruitboert. Zo riskeert de vraag naar tests om baarmoederhalskanker op te sporen (20 % van de omzet van de groep) minder sterk toe te nemen dan voorzien. Qiagen blijft echter een erg rendabel bedrijf (de nettomarge zou dit jaar bijna 20 % bedragen) met een oergezonde balans (zo goed als geen nettoschulden). De groep heeft de middelen om continu in nieuwigheden te investeren (meer dan 11 % van de omzet in Onderzoek&Ontwikkeling) en om bedrijven over te nemen die diagnostische tests ontwikkelen die compatibel zijn met haar machines om bloedmonsters te prepareren. Een tot nu toe lonende strategie die de komende jaren een winstgroei van gemiddeld 12 % per jaar mogelijk moet maken. We ramen de winst per aandeel (exclusief uitzonderlijke elementen) voor 2010 op 0,71 USD en voor 2011 op 0,80 USD.

 

Koers op het moment van de analyse: 14,25 EUR

 

Het Duits bedrijf Qiagen produceert instrumenten voor het prepareren van monsters met het oog op genetisch onderzoek. De groep verkoopt haar producten (kits en geautomatiseerde oplossingen) aan farmaceutische en biotechnologische laboratoria en aan universitaire onderzoekscentra en is ook actief op de markt van moleculaire diagnose.

 

Deel dit artikel