Analyse
Pfizer: kostenbesparingen redden blazoen 7 jaar geleden - donderdag 4 november 2010

Het halfslachtige kwartaalresultaat noopt tot voorzichtigheid, temeer omdat de generische concurrentie nog zal verscherpen.

Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

 

De omzet steeg in het 3de kwartaal met 39 % dankzij de integratie van Wyeth. Op vergelijkbare basis daalde hij met 4 %. Oorzaken zijn o.m. het verstrijken van het patent op Norvasc (hoge bloeddruk) in Canada en op Lipitor (cholesterol) in Canada en Spanje. Toch steeg de winst per aandeel met 5,9 % (tot 0,54 USD), dankzij de synergie-effecten uit de integratie van Wyeth en dankzij de kostenbesparingen. Het management trekt zijn resultaatsverwachtingen voor 2010 lichtjes op. Wij verlagen echter onze winstramingen, rekening houdend met de hoger dan geplande overnamelasten voor Wyeth en met geschilkosten. Voor 2010 mikken we nu op 0,90 USD (voorheen 1,10) en voor 2011 op 1,60 USD (voorheen 1,70). Voor 2012 tippen we op slechts 1,50 USD omdat het onduidelijk is waar de winstgroei de komende jaren vandaan moet komen (verschillende patenten lopen af, o.a. dat voor Lipitor in 2011). Om het einde van patenten op te vangen blijft Pfizer kleine tot middelgrote overnames doen, recentelijk nog King Pharma (specialist in pijnstillers), maar dat stelt niet meteen een forse stijging van het dividend in het vooruitzicht (dat nu al 4 % bruto biedt).

 

Koers op het moment van de analyse: 17,59 USD

 

Pfizer is een Amerikaans farmaceuticabedrijf, dankzij diverse overnames uitgegroeid tot de wereldnummer 1. De groep spitst zich toe op geneesmiddelen op voorschrift en op verzorgingsproducten voor dieren.


Deel dit artikel