Analyse
Nyrstar: kapitaalverhoging in het vooruitzicht 7 jaar geleden - woensdag 17 november 2010

De jacht op mijnen duurt voort.

Het aandeel blijft correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

Nyrstar doet een vriendelijk overnamebod op Farallon Mining Limited, een Canadese groep die o.a. een zinkmijn in Mexico bezit. Met een potentieel prijskaartje van bijna 300 miljoen euro kan het de grootste overname worden van de Belgische zinksmelter tot dusver. De bedoeling is nog altijd om de integratiestrategie verder uit te bouwen (zo groot mogelijk deel van productieketen zelf in handen hebben, inclusief ertsontginning). De overname zou betekenen dat Nyrstar nog voor 6 % meer in zijn eigen zinkbehoeften kan voorzien (tegen 2012 in totaal voor 31 %).
Op het eerste gezicht lijkt de operatie erg aanlokkelijk. De groep kondigde daarentegen ook aan dat ze binnenkort een kapitaalverhoging van 500 miljoen euro wil doorvoeren om haar balans te versterken, en daardoor is het enthousiasme van heel wat beleggers toch flink bekoeld.
Het zal gaan om een kapitaalverhoging met voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders, maar gezien de aanvaardbare schuldenlast op dit moment (50 à 60 % van het eigen vermogen) rijst het vermoeden dat er misschien nog meer grote operaties op til zijn, met alle mogelijke risico's en onzekerheden vandien.

 

Koers op het moment van de analyse : 10,02 EUR

 

Het Belgische Nyrstar is de grootste zinkverwerker ter wereld (smelterij en legeringen, 9 % van een nog erg gefragmenteerde markt) en nummer3 voor lood (7 % van de omzet).

 

Deel dit artikel