Analyse
Nieuwe toekomst voor Telesp 7 jaar geleden - maandag 22 november 2010

De geplande fusie met de grootste lokale mobiele operator opent nieuwe perspectieven voor de Braziliaanse telefoonmaatschappij Telesp.

Het aandeel is goedkoop maar erg riskant.
Beleggers die het risico aankunnen, mogen een gokje wagen.

 

Beknot door vaste telefonie

Het Braziliaanse Telesp (Telecomunicacoes de Sao Paolo) levert hoofdzakelijk vastetelefoniediensten (70 % van de omzet) en is vooral actief in de deelstaat Sao Paolo, de rijkste van het land (±30 % van het bbp), waar de groep marktleider is. Daarnaast is Telesp ook actief in hogesnelheidsinternet (20 % van de omzet) en in televisie (2 %). Dat de groep geen mobiele poot heeft ontwikkeld, is te wijten aan het feit dat de Spaanse telecomreus Telefónica die 88 % van haar kapitaal in handen heeft, ook grootaandeelhouder is van Vivo, de grootste mobiele operator van Brazilië (marktaandeel van 30 %) die in het hele land actief is.
Doordat Telesp het gros van zijn omzet in de afkalvende vaste telefonie realiseert, heeft het bedrijf niet ten volle kunnen profiteren van de economische boom in Brazilië, temeer daar de consolidatie van de telecomsector machtige concurrenten heeft doen ontstaan die in staat zijn om hun klanten een complete service te bieden (vast, mobiel, internet en televisie).
Een en ander verklaart waarom Telesp de laatste jaren eerder matig presteerde. Zo bedroeg de omzetgroei tussen 2005 en 2009 minder dan 10 %, viel de bedrijfsmarge van 27 op 21 % terug en daalde de winst per aandeel met 17 %. De internetdivisie deed het wel goed: in het derde kwartaal lag het aantal klanten 22 % hoger dan een jaar geleden. Het groeipotentieel van deze activiteit blijft overigens erg hoog in een land waar de penetratiegraad van internet slechts 40 % bedraagt.
De activiteit van de groep genereert niettemin overvloedige en regelmatige liquiditeiten. De groep die weinig schulden heeft, is erg gul voor haar aandeelhouders: na een dipje op 6 % in 2009 zal het brutodividendrendement volgens ons dit jaar opnieuw de 10 % benaderen. Dat was tot nu toe de belangrijkste aantrekkelijkheid van het aandeel, maar dat zal veranderen.

 

Fusie met Vivo als katalysator

Telefónica heeft zijn bod wel drie keer moeten verhogen, maar uiteindelijk kon de groep in juli laatstleden toch de 30 % van Vivo binnenhalen die Telecom Portugal in handen had en haar participatie op 60 % brengen. In de loop van volgend jaar gaat Telefónica zijn twee Braziliaanse dochters fuseren tot de nummer 1 van de Braziliaanse telecomsector, in staat om net als zijn concurrenten “quadruple play” (vaste en mobiele telefonie, internet, tv) aan te bieden.
Via Vivo, de best presterende Braziliaanse mobiele operator (aantal klanten +18 % in één jaar) zal Telesp volop kunnen profiteren van de sterke economische groei van Brazilië waar de telecomsector nog lang niet verzadigd is. Volgens Anatel, de regulator van de telecommarkt, is het aantal mobiele klanten in Braziliê de afgelopen negen maanden met meer dan 10 % gestegen (penetratiegraad van 97 %, tegen veel meer dan 100 % in de meeste Europese landen). De jonge bevolking zal bovendien voor een snelle ontwikkeling zorgen van mobiel internet dat nu nog in de kinderschoenen staat.

 

Redenen voor optimisme

Het feit dat Telefónica de voorwaarden van de fusie met Vivo nog niet bekendgemaakt heeft, vormt een serieuze risicofacto voor de minderheidsaandeelhouders. Het is inderdaad niet uitgesloten dat zij de pineut zijn. Toch zijn wij redelijk optimistisch en we geloven dat de operatie waarde zal creëren voor de aandeelhouders.
Ten eerste zijn de minderheidsaandeelhouders bij een dergelijke fusie tussen filialen goed beschermd door de Braziliaanse wet. Ten tweede heeft Telefónica een astronomische premie betaald om de participatie van Telecom Portugal in Vivo in handen te krijgen (meer dan 200 % op de koers vóór het eerste bod). Dat zegt genoeg over het vertrouwen dat de eerder voorzichtige groep in de groeiperspectieven en in de winstevolutie van de nieuwe entitiet heeft. De Spaanse groep rekent op 3,3 à 4,2 miljard euro aan synergieën, wat overeenkomt met ±20 % van de beurskapitalisatie van de nieuwe entiteit. Volgens ons een geloofwaardig cijfer, want Telefónica kent de twee spelers en de markt door en door. Ten derde zal Telefónica zijn expertise aanwenden om de nieuwe Braziliaanse nummer 1 op een zeer concurrentiële markt te begeleiden. De groep heeft in andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Chili al dergelijke fusies vast-mobiel tot een goed einde gebracht. Toch kennen we het aandeel risicograad toe. We houden daarbij o.m. rekening met de (o.i. kleine) kans dat de fusievoorwaarden nadelig uitvallen voor de kleine aandeelhouders, met het landenrisico, met het muntrisico en met het aan de telecomsector inherente reglementaire risico.

 

Enkel voor speculanten

We ramen de winst per aandeel voor 2010 op 2,54 USD (2,16 USD in 2009). Voor 2011 mikken we op 2,55 USD (exclusief effect van de fusie). De koers van Telesp houdt volgens ons niet voldoende rekening met de nieuwe groeivooruitzichten die de fusie met Vivo biedt. Het aandeel is goedkoop en biedt een mooi dividendrendement. Wie zich bewust is van het hoge risico, mag kopen. Het aandeel noteert op de beurs van New York onder de vorm van een ADR. Wie de risico’s iets wil beperken, kan ook Telefónica kopen.

 

Koers op het moment van de analyse : 24,39 USD

 

Deel dit artikel