Analyse
Hernieuwbare energie blijft haperen 7 jaar geleden - dinsdag 23 november 2010

Hoewel groene energie in de mode is, slagen bedrijven actief in de sector er niet altijd in om beleggers te verleiden.

 

Onzekerheid en concurrentie

De sector heeft het moeilijk door de onzekere aard van zijn financiering (groene energie hangt al te veel af van allerhande premies toegekend door de overheid) en de evolutie van het milieuwetgeving.
Verschillende Europese staten hebben voor de financiële crisis de sector zwaar gesubsidieerd om hun objectieven op het vlak van CO²-emissies te kunnen halen maar vandaag nemen de meeste gas terug.
In de VS bedreigt de verkiezingsoverwinning van de Republikeinen het behoud van de fiscale vrijstellingen voor groene energie. En zelfs al voelen de inwoners van Californië zich aangetrokken door zonne-energie, betekent dit niet dat lokale producenten ten volle ervan profiteren want de Chinese concurrentie is bikkelhard. China heeft immers zwaar geïnvesteerd in nieuwe technologieën en heeft capaciteit op grote schaal gebouwd om de productiekosten te drukken. Enkel misschien First Solar, producent van onder meer fijn belaagde zonnepanelen (hoog rendement en lagere productiekosten) kan de Chinese concurrentie het hoofd bieden dankzij zijn hoogtechnologische producten.

 

Op de beurs

Een geïnformeerde belegger weet dat modeverschijnselen niet altijd uitmonden in economisch succes en nog minder in duurzame beurswinsten. En hoewel energie het over het algemeen goed doet (in India zag Coal India, de grootste steenkoolproducent ter wereld, zijn koers op zijn eerste beursdag met 40 % stijgen en in Brazilië doet Petrobras ook gouden zaken dankzij zijn vondst van enorme offshore oliebronnen), blijft groene energie achterop hinken.

We kijken alvast uit naar de respons op de mogelijke beursgang van het groene energiefiliaal van de tweede grootste Chinese energiegroep (een transactie die toch rond het miljard dollar zal schommelen). Dit wordt een belangrijke test.

 

Maar in Europa staan beleggers weigerachtig tegenover activiteiten die afhangen van overheidssubsidies en dat heeft zich vertaald in dalende beurskoersen sinds begin dit jaar. EDP Renovaveis (Portugal) verloor 38,3 %, het Deense Vestas Wind, gespecialiseerd in windenergie tuimelde 45,1 % lager, het Spaanse Iberdrola Renovables verspeelde 27,8 % en het Franse EDF Energies nouvelles 13 %. In Italië ten slotte heeft Enel recent zijn dochter Enel Green Power naar de beurs gebracht. Maar om beleggers voldoende warm te kunnen maken, heeft het de introductieprijs moeten verlagen tot 1,6 euro (tegenover de initiële prijsvork van 1,8 tot 2,1 euro). 78 % van de inschrijvingen kwamen op naam van particulieren, wat aangeeft dat professionelen niet echt staan te springen voor de sector.
Ondanks de dalende koersen, voelen we ons niet geroepen om één van deze waarden aan te prijzen daarvoor zijn de vooruitzichten te weinig rooskleurig.

 

De belegger die zijn portefeuille wat groener wil maken, kan zich richten naar kleine coöperatieven zoals bijvoorbeeld Ecopower (elektriciteit en financiering van projecten rond hernieuwbare energie) of Limburg wind (dat investeert in bedrijven actief op het vlak van duurzame energie, inschrijving mogelijk tot 15/12). De bedragen die erin kunnen worden belegd, zijn echter beperkt tot respectievelijk 12 500 en 2 500 euro. De waarde van de deelbewijzen liggen vast maar u kunt daarentegen rekenen op dividenden tussen 4 à 6 % als de huidige vooruitzichten gehandhaafd blijven.

 

Deel dit artikel