Analyse
Heeft LVMH de regels omzeild? 7 jaar geleden - dinsdag 2 november 2010

Volgens een persbericht van de Franse vereniging die opkomt voor de rechten van de minderheidsaandeelhouders zou LVMH de transparantieregels van de Franse marktautoriteiten omzeild hebben.

 

Verborgen agenda

Volgens een persbericht van de Franse vereniging die opkomt voor de rechten van de minderheidsaandeelhouders, ADAM zou de Franse groep LVMH, gespecialiseerd in de commercialisering van luxeproducten (mode, lederwaren, parfum, alcohol, uurwerken…) de transparantieregels van de Franse marktautoriteiten (AMF) omzeild hebben. AMF legt elke belegger op om de markt te informeren vanaf wanneer hij meer dan 5 % van het kapitaal of de stemrechten van een beursgenoteerd bedrijf heeft verworven; vanaf 10 % moet hij zijn intenties bekendmaken. Welnu, LVMH heeft aandelen gekocht van zijn concurrent Hermes waardoor zijn participatie vandaag is opgelopen tot 17,1 %... maar tot nu toe heeft LVMH geen enkele verklaring in die zin afgelegd. We kunnen er vanuit gaan dat LVMH reeds enkele jaren geleden zijn eerste positie heeft opgebouwd en daarna op een onopvallende manier zijn belang heeft uitgebouwd met behulp van verschillende beurstechnieken. Volgens LVMH is de groep erin geslaagd in het kapitaal van Hermes te komen met behulp van complexe contracten die het mogelijk maken slechts op een veel later tijdstip de grootte van de participatie kenbaar te maken. Het AMF zal het dossier bestuderen alvorens zich uit te spreken.

 

Zo goedkoop mogelijk

Als een belegger in het geheim handelt en de regels omzeilt dan heeft hij duidelijk een verborgen agenda. In het geval van LVMH is het duidelijk dat de groep tegen een zo goedkoop mogelijke prijs probeerde zijn participatie op te drijven. Indien LVMH zijn interesse in Hermes had gemeld dan was de koers misschien nog sterker gestegen dan nu het geval is. Sommigen gaan er zelfs van uit dat LVMH een bod voorbereidt om de totaliteit van Hermes binnen te halen. Indien dit zo zou zijn, geeft het zijn eigen aandeelhouders maar ook die van Hermes verkeerde informatie.

 

Beter controleren

ADAM betreurt het geval LVMH en vindt het een spijtige zaak dat men de transparantieregels zo aan zijn laars kan lappen. We zijn van mening dat de huidige gang van zaken nefast is voor de aandeelhouders van Hermes. We vinden ook dat transparantie op de beurs moet primeren en dat bepaalde informatie beschikbaar moet zijn voor alle aandeelhouders. Als de regels al te gemakkelijk kunnen worden omzeild dan moeten ze maar aangepast worden.

 

Deel dit artikel