Analyse
ENI: goed kwartaal, we blijven voorzichtig 7 jaar geleden - maandag 15 november 2010

De resultaten voor het derde kwartaal overtroffen onze verwachtingen. We verhogen onze ramingen maar blijven voorzichtig door de zwakke gasmarkt en de raffinagemarges.

Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

Net zoals in het tweede kwartaal, lag de brandstofproductie van ENI ook in het derde kwartaal in de lijn van de productiecijfers in dezelfde periode vorig jaar. Door de stijging van de olieprijs en de sterkere dollar ten opzichte van dezelfde periode in 2009 klokte de omzet echter 18 % hoger af. En dankzij een strakke kostenbeheer-sing klom de nettowinst maar liefst bijna 40 % hoger. Dat is beter dan we hadden verwacht en we trekken onze winstramingen voor 2010 dan ook lichtjes op van 1,74 EUR per aandeel naar 1,81 EUR per aandeel en voor 2011 van 1,95 naar 2,01 EUR. Meer verhogen we onze ramingen voorlopig niet, omdat we ook twee elementen zien die tot voorzichtigheid nopen. Ten eerste is er de aanslepende zwakte van de gasmarkt, die in het derde kwartaal nog markanter werd. Van juli tot september zag ENI zijn gasverkoop met 17 % dalen tegenover dezelfde periode vorig jaar en over de eerste 9 maand bedraagt de terugval 9,3 %. Een tweede aandachtspunt zijn de raffinagemarges die in het derde kwartaal van dit jaar gekrompen zijn t.o.v. vorig jaar en het feit dat de groep haar omzet in Italië verder zag krimpen.

 

Koers op het moment van de analyse: 16,18 EUR

 

De Italiaanse groep ENI is actief in olie (exploratie en productie, raffinage en distributie, petrochemie) en gas (transport en distributie) en produceert ook elektriciteit.


 

Deel dit artikel