Analyse
De beursterugkeer van General Motors 7 jaar geleden - dinsdag 9 november 2010

De Amerikaanse autogroep komt op 17 november via de grote poort terug naar de beurs na een afwezigheid van bijna anderhalf jaar.

 

GM gaat 365 miljoen bestaande aandelen met een prijsvork tussen 26 en 29 USD naar de beurs brengen. Het is dus geen kapitaalverhoging, maar het is de overheid die haar belang in de groep verkoopt om een deel van de geïnvesteerde gelden te recupereren toen General Motors in overlevingsstrijd was.

 

Te risicovol

De transactie is gericht tot de Amerikaanse ingezetenen en voor de Europese belegger wordt het moeilijk zo niet onmogelijk om eraan deel te nemen. Eenmaal de notering is hernomen kan het aandeel door beleggers overal ter wereld worden aangekocht. Rekening houdend met de talloze risico’s zouden we echter niet kopen, bovendien ligt de prijsvork volgens ons veel te hoog. Op de lange lijst van risico’s staat onder andere dat de opgebouwde pensioenkas onvoldoende gespekt is (tekort van 10 miljard dollar op 30 juni). Er dienen dus nog aanzienlijke financiële inspanningen worden gedaan, wil de groep zijn verplichtingen tegenover zijn gepensioneerden respecteren.

 

Met twee maten

De langverwachte transformatie is bijlange niet zo ver gevorderd als de directie wil doen geloven. Er moeten bijvoorbeeld in Europa (Opel) nog belangrijke herstructureringen worden doorgevoerd alvorens de regio opnieuw op een duurzame wijze winstgevend wil worden. Ook op het vlak van goed bestuur heeft GM nog werk aan de winkel. Zijn kapitaal bestaat uit verschillende aandelen: er bestaan gewone maar ook preferente aandelen van twee types (Series A en Series B) die speciale dividendrechten hebben. Zolang deze laatste in omloog zijn, is de groep op dividendvlak met handen en voeten gebonden en kan niet doen wat het wil wat gewone aandelen betreft. Dit laatste zullen beleggers die hun aandeelhoudersrechten willen verdedigd zien tegenover de hoofdaandeelhouder (de Amerikaanse staat), die andere prioriteiten heeft zoals werkgelegenheid en economische groei, niet graag zien gebeuren.

 

Deel dit artikel