Analyse
BP: heeft nog stijgingsmarge over 7 jaar geleden - maandag 8 november 2010

BP zal een meer offensieve strategie moeten volgen om zijn achterstand in te halen. De koers wordt o.i. nog altijd overdreven afgestraft.

Het aandeel is goedkoop.
Wie de risicio's niet schuwt, mag KOPEN.

 

De vraagtekens rond de kostprijs van de ramp in de Golf van Mexico blijven bestaan, maar de groep kondigde 10 miljard USD bijkomende provisies aan (40 miljard in totaal nu). Toch wordt het aandeel o.i. nog altijd te hard gestraft, want de markten gaan uit van een totale kostprijs van 60 miljard USD. Op operationeel vlak was de rentabiliteit in het derde kwartaal beter dan verwacht. Op langere termijn zullen de aangekondigde overdrachten van activa (25 à 30 miljard USD tegen eind 2011) zwaar wegen op de productiecapaciteit en op de reserves. Om opnieuw aan te knopen met groei kan de groep niet anders dan massaal te investeren in het vernieuwen van haar reserves. Een goede zaak, want BP moet absoluut zijn exploratieachterstand wegwerken. Minpunt voor de aandeelhouders is dat het dividend wellicht zal moeten worden teruggeschroefd tot een gemiddeld niveau voor de sector (30 % t.o.v. historisch gezien 50 % voor BP) om de investeringen te kunnen financieren. We verlagen onze resultaatsverwachtingen en tippen voor 2010 nu op een verlies van 56,8 pence per aandeel (voorheen 53) en op een winst van 67,1 p. voor 2011 (voorheen 74,4).

 

Koers op het moment van de analyse: 446,35 GBp

 

De Britse groep BP is actief in exploratie, de productie de raffinage en de distributie van petroleum en aardgas. Zit in het oog van de storm als gevolg van de enorme olievlek die de ontploffing van een van haar boorplatforms in de Golf van Mexico veroorzaakt heeft.

 

Deel dit artikel