Analyse
Beursklimaat in de voorbije week 7 jaar geleden - maandag 22 november 2010

De voorbije week startte chaotisch maar door de verwachting dat Ierland dan toch gebruik zou maken van Europese steun ging het met de beurzen tegen het einde van de week opnieuw de goede richting uit.

• De delicate situatie van Ierland en het Ierse bankenstelsel (in leven gehouden dankzij overheidssteun) hield de beurzen vorige week in de ban. Er werd gevreesd dat het land niet langer zijn overheidsschulden zou kunnen terugbetalen, een vrees die ook afstraalde op Portugal. De politieke druk op Ierland om gebruik te maken van Europese noodfondsen werd echter opgevoerd (bevestigd op 22 november), en door dat vooruitzicht konden de beurzen zich herpakken. De S&P 500 bleef uiteindelijk stabiel, de Europe Stoxx 50 verloor 0,7 %. Bij de stijgers noteren we Brussel (+1,5 %), Parijs (+0,8 %), Madrid (+0,4 %) en Frankfurt (+1,6 %). Londen en Milaan moesten respectievelijk 1,1 % en 0,3 % prijsgeven.

• De financiële aandelen (-1,9 %) hadden te lijden onder de vraagtekens over de toekomst van het Ierse bankenstelsel. De Duitse en Engelse banken hebben de grootste blootstelling aan Ierse overheidsobligaties. Allied Irish Banks (verkopen) veerde 13 % hogerop door het vooruitzicht dat Ierland gebruik zou maken van Europees geld. KBC, dat ook sterk is blootgesteld, kon toch 6,3 % goedmaken nadat het vorige week 8,3 % verloor. De bankensector is stabiel sinds begin 2010, maar we vinden geen enkel bankaandeel koopwaardig doordat het afwachten is welke invloed de nieuwe regelgeving zal hebben op de toekomstige winstgroei en door de grote risico's gekoppeld aan de overheidsschulden.

• De markten werden ook geanimeerd door een paar grote overname-operaties. Het Amerikaanse Caterpillar (+3,6 %) lanceerde een vriendelijk bod op zijn landgenoot Bucyrus, een fabrikant van mijnbouwapparatuur. In de autosector herlanceerde Volkswagen (vz : +8,3 %) de idee van een fusie tussen vrachtwagenbouwers Man en Scania (VW is aandeelhouder van allebei). De sector won 2,6 %, mede ook dankzij de terugkeer naar de beurs van General Motors. Sinds begin 2010 klom de autosector al 30,3 % en we vinden de waarderingen te duur voor een aankoop. Algemeen trokken de aandelen die sterk afhankelijk zijn van de wereldconjunctuur het best hun streng. De chemiesector won 1,4 %, de halfgeleidersector 2 %. Texas Instruments (houden) en Schneider (verkopen) boekten respectievelijk 3,2 en 7,1 % terreinwinst.

Deel dit artikel