Analyse
Aviva: vraagtekens blijven... 7 jaar geleden - woensdag 24 november 2010

Zolang de onzekerheid over de soliditeit van de groep niet van de baan is, zal de onderwaardering van het aandeel voortduren.

Goedkoop maar te riskant aandeel om te kopen.
HOUDEN.

 

Ook na een beleggersvergadering blijven we op onze honger. Het profiel van Aviva is niet onrustwekkend, maar toch een tikkeltje minder solide dan dat van concurrenten zoals Allianz of Zürich Financial Services. Een snel aantrekken van de koers lijkt ons weinig waarschijnlijk. Enerzijds is er het instabiele beursklimaat, anderzijds blijft er onduidelijkheid over de mate waarin Aviva bestand is tegen een hypothetische nieuwe en nog zwaardere financiële crisis en vooral ook over de mogelijke concrete gevolgen van de nieuwe soliditeitsnormen voor Aviva. Op operationeel vlak toont de verzekeraar zich nochtans actief en wil hij zich hercentreren op de meest rendabele markten en de markten die voor een belangrijk deel van het resultaat verantwoordelijk zijn. Europa en het VK blijven dus centraal staan, Aviva zou daarentegen kunnen vertrekken uit Oost-Europa en enkele kleinere Aziatische landen (de aanwezigheid in India en China staat niet ter discussie). De rentabiliteitsdoelstellingen van de groep liggen in de lijn van onze verwachtingen. We handhaven onze winstramingen op 50 pence per aandeel voor 2010 en op 45 pence voor 2011.

 

Koers op het moment van de analyse: 377,67 GBp

 

Britse levensverzekeraar, ook aktief in vermogensbeheer en schadeverzekeringen. Europa genereert 80 % van de omzet. Bezit nog 58 % van Delta Lloyd (bank en fondsbeheerder in Nederland en België) dat eind 2009 naar de beurs gebracht werd.

  

Deel dit artikel