Analyse
Allied Irish Banks: in erg slechte papieren 7 jaar geleden - donderdag 25 november 2010

Allied Irish Banks dat krap bij kas zit, komt onder overheidscontrole. De groep vermijdt zo een faillissement, maar moet zich voorbereiden op een tocht door de woestijn.

We halen dit (dure) aandeel uit onze selectie.
VERKOPEN.

 

In augustus wezen we al op de kwets-bare situatie van Allied Irish Banks (AIR). Onderussen is die uitgemond in een zware vertrouwenscrisis (institutionele beleggers en bedrijven hebben sinds januari 13 miljard euro weggehaald). Voor het ogenblijk overleeft de bank slechts dankzij overheidsgeld. Ze moet bovendien de bittere pil slikken die de Ierse regering haar banken voorschrijft en die hun profiel en groeipotentieel drastisch verandert. De overheid gaat intekenen op de kapitaalverhoging van 6,6 miljard euro die AIR doorvoert (oorspronkelijk was er 5,4 miljard aangekondigd en krijgt daarmee meer dan 90 % van het kapitaal in handen. De bank wordt verplicht tot een afslankingskuur, wat betekent dat ze zich moet heroriënteren op haar thuismarkt en heel wat activa zal moeten verkopen (kredietportefeuilles, dochterondernemingen …). Gezien de crisis riskeert ze dat voor weggeefprijzen te moeten doen, wat tot nieuwe verliezen zal leiden. Op operationeel vlak dreigt de toekomst door de heroriëntering op de thuismarkt moeilijk te worden: door de bezuinigingen in Ierland riskeert het aantal wanbetalingen immers fors toe te nemen. Volgens ons zal AIR tot in 2013 verliesgevend zijn. Een dividend zit er dan ook niet in.

 

Koers op het moment van de analyse: 0,34 EUR

 

Allied Irish Banks is de op een na grootste Ierse bank, vooral actief op haar thuismarkt, maar ook in het Verenigd Koninkrijk, in de VS en in Polen. De retailpoot genereert een groot deel van de winst.


Deel dit artikel