Analyse
Agfa-Gevaert: grondstoffenevolutie afwachten... 7 jaar geleden - woensdag 24 november 2010

Na een prima 2de kwartaal, waardoor de markten hun verwachtingen opschroefden, was het 3de kwartaal zwakker dan verhoopt. De koers werd o.i. echter te zwaar afgestraft (ruim 25 % onder de boekhoudkundige waarde).

Goedkoop aandeel.
KOPEN.

 

Dat de omzetgroei ook in het derde kwartaal nog 9 % bedroeg, is voor 2/3 te danken aan gunstige wisselkoerseffecten. Op een echte opleving van de verkoop in Europa is het nog altijd wachten. De marges overtroffen wel onze verwachtingen, net zoals de langetermijndoelen van de groep (met 30 à 40 %; we houden daar rekening mee voor onze prognoses voor de komende jaren). Voorlopig laten we onze winstramingen voor 2010 ongewijzigd op 0,67 EUR per aandeel. Voor daarna blijft het afwachten hoe het geld van de kapitaalverhoging zal worden gebruikt. Voor 2011 vreest de markt ook een negatieve impact van de grondstoffenprijzen. Als de zilverprijs (+71 % in EUR sinds begin 2010) zo hoog blijft, dan zou dat (indien Agfa geen maatregelen neemt) een hap tot 65 % uit onze winstprognose voor 2011 (0,76 EUR) kunnen nemen. In werkelijkheid zal het niet zo'n vaart lopen, want Agfa is met zijn klanten aan het onderhandelen over verkoopprijzen (de prijzen van analoge beelddragers voor de gezondheidszorg werden al verhoogd, net als zijn grootste concurrent trouwens). Op langere termijn zullen de analoge films steeds meer worden vervangen door digitale oplossingen of oplossingen die minder zilver vereisen, waardoor de zilverbehoefte van Agfa net zoals voorheen gemiddeld met 10 % op jaarbasis zal afnemen.

 

Koers op het moment van de analyse: 3,68 EUR

 

Agfa Gevaert is een Belgische groep die een uitgebreid assortiment van analoge en digitale systemen en IT-oplossingen voor de grafische industrie en de gezondheidszorg ontwikkelt. 

  

Deel dit artikel