Analyse
Aankoop van een ADR 7 jaar geleden - dinsdag 30 november 2010

We zetten de belangrijkste eigenschappen van een ADR nogmaals op een rijtje naar aanleiding van ons aankoopadvies voor het Braziliaanse Telesp.

Veel niet-Amerikaanse bedrijven hebben een notering op de beurs van New York, hetzij op de New York Stock Exchange of op de Nasdaq via een ADR of American Depositary Receipt. Eigenlijk zijn het certificaten die het buitenlandse aandeel vertegenwoordigen. Ook het Braziliaanse Telesp of voluit Telecomunicacoes de Sao Paolo, dat we in ons vorige nummer aanraadden voor de belegger die het risico niet schuwt, heeft een ADR-notering in New York. Het aandeel heeft als ticker TSP en de ISIN-code is US87929A1025).

 

Het is net alsof u een Amerikaans aandeel koopt. U betaalt gewoon de transactiekosten die uw broker u voor transacties te New York aanrekent. Voor een beperkte liquiditeit, gezien het niet de thuisbeurs is, hoeft u zich geen zorgen te maken. De meeste grote (institutionele) beleggers die in Brazilië willen beleggen, zoals fondsbeheerders, zijn immers actief op New York.

 

Het is duidelijk dat u het aandeel Telesp ook op zijn thuismarkt in Sao Paolo zou kunnen kopen. Het probleem is echter dat slechts een handjevol Belgische banken en brokers u de mogelijkheid bieden om op de Braziliaanse beurs te kopen. Daarenboven zullen de transactiekosten veel hoger liggen dan op de Amerikaanse beurs. Deze factoren gelden nota bene voor de meeste ‘exotische’ en moeilijk toegankelijke beurzen zoals bijvoorbeeld de Chinese, Indiase en Zuid-Afrikaanse markt.

 

Deel dit artikel