Analyse
Rio Tinto: vertrouwen in eigen kunnen 7 jaar geleden - maandag 25 oktober 2010

De alliantie met landgenoot BHP Billiton wordt afgeblazen en Rio Tinto lijkt te willen bewijzen dat het zich op eigen kracht kan ontwikkelen.

Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

 

Mijnbouwreuzen BHP Billiton en Rio Tinto stoppen hun plannen voor een joint venture in de koelkast. Zogezegd omdat de concurrentieautoriteiten tegenstribbelen, maar volgens ons ook omdat ze door het aantrekken van de economie een beter alternatief zien. Dankzij de sterke vraag vanuit China liet Rio Tinto een recordproductie optekenen. In combinatie met de hoge prijzen stelt dat de groep in staat om haar eigen ontwikkeling te financieren. Niet langer gebukt onder zware schulden (door de verkoop van activa) is Rio Tinto van plan om ruim 3 miljard dollar te investeren in zijn interne groei in Australië. Tegen 2013 wil het zijn ijzerertsextractie opvoeren tot 283 miljoen ton (+28 % in nog geen drie jaar tijd). Een ambitieus doel, maar niet zonder risico's. De wereldwijde vraag zal immers niet even snel meestijgen en Rio Tinto moet zich hoeden voor overinvesteringen, iets waar het zich vroeger al aan bezondigde. Als de Chinese vraag zou stokken (wat we niet meteen verwachten), kan de groep terechtkomen in een neerwaartse schuldenspiraal. Rekening houdend met de productiestijging verhogen we onze winstramingen tot 298,6 p. voor 2010 (voorheen 279,60) en 318 p. voor 2011 (voorheen 307).

 

Koers op het moment van de analyse: 4140,00 pence

 

Rio Tinto is een Brits-Australische mijngroep, een van de grootste ter wereld. De groep is actief in aluminium (41 % van de omzet), ijzererts (28 %), koper (8 %) enz. Ingevolge zware financiële problemen moest ze een kapitaalverhoging doorvoeren en activa in de etalage zetten.
Geografische verdeling van de omzet : 25,4 % in Europa, 22,7 % in Noord-Amerika, 16,5 % in China.Deel dit artikel