Analyse
Recticel VV gestript 7 jaar geleden - vrijdag 29 oktober 2010

Aan alles komt een eind, zo ook aan de notering van een aandeel met ingebouwde strip, het zogenaamde VV-aandeel. Recticel heeft immers zijn VV-versie op 29 oktober nabeurs omgeruild tegen gewone aandelen en afzonderlijke strips.

 

Weinig liquide

Recticel heeft op 29 oktober nabeurs alle uitstaande aandelen van Recticel VV, goed voor 1,5 % van alle aandelen, omgeruild tegen gewone aandelen en een evenredig aantal VVPR-strips. Vanaf 1 november kunnen deze strips dan afzonderlijk worden verhandeld op de enkele fixingmarkt. Een logische stap want het VV-aandeel, genoteerd op de minder drukke dubbele fixingmarkt, werd gewoon veel te weinig verhandeld. Gemiddeld werd de voorbije twaalf maanden op één handelssessie zo’n 500 aandelen verhandeld terwijl van het gewone aandeel dagelijks meer dan 70 000 stuks van eigenaar veranderden. Het VV-aandeel noteerde bovendien meestal met een kleine korting tegenover zijn grote broer, wat eigenlijk niet logisch was gezien het dividendvoordeel.

Wat is een strip?

Op de beurs van Brussel noteren op de enkele fixingmarkt zo’n 50 strips van Belgische bedrijven. Deze strips kunnen afzonderlijk worden verhandeld en geven het recht op een verminderde voorheffing – daar staat VV voor – op het dividend. Met strip betaalt u slechts 15 %, zonder wordt u een roerende voorheffing van 25 % aangerekend. Heel wat strips hebben evenwel nauwelijks waarde omdat het bedrijf geen dividend uitbetaalt (Ablynx, Thrombogenics, Zenitel, Punch…) of omdat het dividend slechts enkele centjes bedraagt waardoor het voordeel echt mager uitvalt (Ageas,…). Aan de strips van Ackermans & van Haren, Colruyt en Bekaert hangen wel een stevig prijskaartje omdat het sop de kool meer dan waard is.

Deel dit artikel