Analyse
Oriflame: resultaatswaarschuwing 7 jaar geleden - woensdag 27 oktober 2010

De kwartaalresultaten en verwachtingen voor heel 2010 roepen vragen op over de capaciteit van de cosmeticagroep om haar langetermijndoelen te halen.

Het aandeel blijft correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

Oriflame verraste negatief met een verlies van 0,82 SEK in het 3de kwartaal. Het resultaat had te lijden onder de stopzetting van de Iraanse activiteiten (niet-recurrente last van 1,97 SEK per aandeel) en zware wisselkoersverliezen (2,20 SEK p.a.). Het bedrijfsresultaat beantwoordde wel aan de verwachtingen (4,68 SEK p.a.), maar toch schroeft de groep ook haar groeiverwachtingen voor heel 2010 terug (omzetstijging in lokale munt van 9 % i.p.v. 10 % en bedrijfsmarge van 11 % i.p.v. 12 %). Dat doet de vraag rijzen of de verwachte rentabiliteitsdaling enkel te wijten is aan het opdoeken van het Iraanse filiaal, dan wel of er meer aan de hand is. Volgens onze berekeningen volstaat de terugtrekking uit Iran niet om alleen op basis daarvan de verwachtingen terug te schroeven. Als de daling mee te wijten is aan de inspanningen om de activiteit te ontwikkelen (rekruteringscampagne, kortingen op de prijzen, bonussen voor verkopers), dan is het terugschroeven van de verwachtingen en het gedaalde aantal verkopers (-5 % t.o.v. 2de kwartaal) slechter nieuws. We verlagen onze winstramingen tot 19,98 SEK voor 2010 en tot 25,16 SEK voor 2011.

 

Koers op het moment van de analyse:  387,80 SEK

 

De Zweedse groep Oriflame is gespecialiseerd in de productie en de verkoop van cosmetica. De groep is actief in 62 landen via een netwerk van meer dan 3,5 miljoen zelfstandige verkopers.


Deel dit artikel