Analyse
Omega Pharma: geruststellende omzet, maar... 7 jaar geleden - woensdag 20 oktober 2010

De groep lijkt goed op weg om haar omzetdoel voor 2010 te halen, maar de rentabiliteitsdoelstelling lijkt ons nog altijd te optimistisch.

Het aandeel blijft correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

Na de ontgoochelende omzetgroei in het eerste halfjaar (+ 3 %), is de versnelling in het derde kwartaal (+ 6 %) zonder meer geruststellend. De investeringen (marketing, sales,…) beginnen zoals verwacht vruchten af te werpen. De verkoop in West-Europa (41 % van de omzet buiten België) steeg sinds januari maar met 1 % (+3 % in 3de kwartaal) maar de activiteiten in Frankrijk trekken eindelijk opnieuw aan (+2 % in 3de kwartaal; 18 % van de omzet) en ook de opleving in de groeilanden (+ 18 %, 12 % v.d. omzet) lijkt erop te wijzen dat de groep haar omzetdoel voor 2010 (+4 %) moet kunnen halen. Wat de rentabiliteit betreft, blijven we sceptisch. Om de doelstelling te realiseren (stijging bedrijfswinst met meer dan 4 %), zouden de marges over de volledige tweede jaarhelft een historisch hoog niveau van bijna 18 % moeten bereiken. We zien niet in hoe Omega Pharma zoiets kan klaarspelen zonder opnieuw fors in de kosten te snoeien en op die manier wellicht de toekomstige groei te hypothekeren. Die fout werd trouwens al gemaakt in 2009, en vervolgens moest de groep zwaar investeren, waardoor de "kunstmatig opgeblazen" rentabiliteit vanzelf terugviel.

 

Koers op het moment van de analyse: 31,9 EUR

 

Belgisch bedrijf dat in meer dan 35 landen voorschriftvrije producten (OTC – over the counter) levert aan apotheken. Realiseert 87 % van zijn omzet in Europa en zet zijn expansie in de groeilanden voort. Verdeelt ook generische geneesmiddelen in België (20 % van de omzet). 

 

Deel dit artikel