Analyse
NBB: kleine aandeelhouders weer aan de verliezende kant 7 jaar geleden - woensdag 13 oktober 2010

De kleine aandeelhouders van de Nationale Bank van België en hun belangenbehartiger Deminor hebben wederom aan het kortste eind getrokken in hun juridische geschil met de overheid.

 

Geen gelijk

Het hof van beroep heeft eind vorige maand twee eerdere vonnissen bevestigd. Ten eerste dat de NBB nog steeds haar emissierecht heeft en bankbiljetten mag uitgeven zodat ze haar gerealiseerde meerwaarde op goudreserves niet aan de aandeelhouders moet uitkeren. En ten tweede dat de NBB volgens de regels heeft gehandeld toen ze in 2003 een groot bedrag aan wisselkoersvoorziening aan de Belgische staat heeft overgedragen. De rechtbank ging dus niet mee in het argument van de kleine aandeelhouders dat het eigen vermogen steeds meer en op een onrechtmatige wijze wordt ingepalmd door de overheid.
Enkele maanden terug kregen ze al een juridische opdoffer te incasseren toen het Grondwettelijk Hof de eis van Deminor tot vernietiging van de wet die de winstverdeling van de Nationale Bank van België wijzigt, heeft afgewezen.

 

Europees Hof?

In het juridische geschil dat al sinds 2002 aansleept hebben de kleine aandeelhouders en Deminor nog geen enkele slag thuisgehaald voor een Belgische rechtbank. De enige optie die hen stilaan rest is de zaak aan te kaarten voor het Europese Hof van de Rechten van de Mens of hopen dat de nieuwe regering het geschil in der minne regelt. Feit is dat de intrinsieke waarde van de NBB zo’n 9 700 EUR bedraagt (2,7 keer de huidige beurskoers), maar of de privé-aandeelhouder daar ooit van zal kunnen profiteren blijft onverminderd een open vraag. Een speculatief ingestelde belegger mag nog steeds een positie innemen.

 

Deel dit artikel