Analyse
KPN : een zware erfenis 7 jaar geleden - dinsdag 5 oktober 2010

KPN maakt de komende dagen bekend wie de opvolger wordt van Ad Scheepbouwer, de huidige CEO die in juli 2011 vertrekt.

Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

Toen Ad Scheepbouwer in 2001 aan het hoofd van KPN kwam te staan, was het een groep met een veel te hoge schuldenlast die flirtte met het faillissement. Scheepbouwer voerde met succes een beleid van kostenbesparingen en voorzichtige geografische diversificatie door. Dat wierp vruchten af en vandaag genereert KPN heel wat cash en toont het zich gul voor zijn aandeelhouders (verwacht bruto dividendrendement van 7 % voor dit jaar + voortzetting inkoop van eigen aandelen). In tegenstelling tot de meeste van zijn Europese concurrenten bleef KPN weg uit de groeilanden maar koos het voor verdere ontwikkeling in Duitsland (26 % van het bedrijfsresultaat) en België (5 %), twee landen die bijdragen aan de groei (weliswaar beperkte groeivooruitzichten).

 

De doelstelling om over 5 jaar een marktaandeel van 20 à 25 % te bereiken in Duitsland (t.o.v. 15 % vandaag), lijkt ons echter te hoog gegrepen. Temeer omdat KPN geen licentie kreeg voor een gecombineerd aanbod (vast-mobiel), wat concurrenten Deutsche Telekom en Telefonica wel kunnen aanbieden. Anderzijds zou dat nieuwe overnamegeruchten kunnen aanwakkeren (op Europese schaal is KPN een speler van bescheiden omvang) die de koers zullen ondersteunen.

 

Voor 2010 mikken wij op een winst per aandeel van 1,06 EUR, voor 2011 op 1,12 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse : 11,47 EUR

 

KPN is de grootste telecomoperator van Nederland. De groep is ook de derde mobiele operator in Duitsland en in België via resp. E+ en Base.

 

Deel dit artikel