Analyse
Fiat: resultaat beter dan verwacht 7 jaar geleden - donderdag 28 oktober 2010

Dankzij een strakke kostenbeheersing sluit Fiat de eerste 9 maand van 2010 af met een winst die 7 keer hoger ligt dan een jaar terug.

De groep verhoogt ook haar verwachtingen voor 2010, maar het aandeel blijft erg duur.
VERKOPEN.

 

Het derde kwartaal was beter dan verwacht voor Fiat en laat ons toe onze ramingen op te trekken. Voor heel 2010 mikken we nu op een winst per aandeel van 0,24 EUR (voorheen 0,13), voor 2011 op 0,61 EUR (0,16 voorheen). De kwartaalomzet steeg met 11,9 % t.o.v. een jaar eerder, met vooral een gevoelige verkoopstijging in de divisies bedrijfsvoertuigen (omzet Iveco +15 % over de eerste 9 maand t.o.v. een jaar eerder en winst bijna maal vijf) en landbouwmachines (omzet Case New Holland +15 % over de eerste 9 maand, winst ruim verdubbeld). In de divisie personenwagens was de verkoop beter dan bij veel andere constructeurs (moeilijke periode voor de sector) maar was de groei (+8,8 % over de eerste 9 maand) wel lager dan in de andere activiteiten van de groep. Nochtans is het precies op de personenauto's dat Fiat zijn inspanningen focust en nadat het eerder al een alliantie sloot met Chrysler in de VS, wordt die nu ook uitgebreid naar Europa. Daarnaast lanceerde de groep met de Fiat Qubo, de Alfa Giulietta en de Lancia Ypsilon Elle verschillende nieuwe modellen.

 

Koers op het moment van de analyse: 12,05 EUR

 

De Italiaanse groep Fiat heeft uiteindelijk beslist dat het autofiliaal niet op zijn eigen benen zal moeten staan. De landbouwmachines (Case New Holland) en de vrachtwagens (Iveco) verlaten echter wel de Fiat Group. Vandaag blijft Fiat Spa boven de auto- en onderdelendivisie staan. Case New Holland en Iveco zullen worden overkoepeld door een nieuwe entiteit: Fiat Industrial.


 

Deel dit artikel