Analyse
Enel Green Power weldra op de beurs 7 jaar geleden - maandag 4 oktober 2010

Het overdrachtsplan verloopt naar wens: Enel stoot een deel van het gasnet van Endesa af en maakt zich op om Enel Green Power naar de beurs te brengen.

Het aandeel is goedkoop. KOPEN.

 

De Italiaanse groep gaat een deel van het gasnetwerk van het Spaanse Endesa waarover ze de controle bezit, verkopen. Met 0,04 EUR per aandeel zal de impact op de resultaten gering zijn (wij verwachten voor dit jaar 0,43 EUR winst per aandeel, eenmalige elementen niet meegerekend). Die opbrengst komt overigens overeen met de ramingen. Enel voert het overdrachtsplan dus correct uit en concentreert zich blijkbaar op het terugdringen van zijn schuldenlast. In dat kader zal de groep over enkele weken een deel van haar dochter Enel Green Power die actief is op het vlak van duurzame energie, naar de beurs brengen. We kennen nog niet voldoende details om ons een oordeel te vormen over de operatie, maar gezien het feit dat het er Enel om te doen is om zoveel mogelijk geld op te halen om zijn schuldenlast te verminderen, twijfelen we eraan of de introductieprijs interessant zal zijn (we komen erop terug).
Nog goed nieuws is dat er wel degelijk een voorschotdividend van 0,10 EUR zal uitgekeerd worden. Rekening houdend met het feit dat de halfjaarresultaten in de lijn lagen van onze prognoses, verwachten voor dit en volgend jaar telkens 0,43 EUR winst per aandeel.

 

Koers op het moment van de analyse: 3,87 EUR

 

Enel is de grootste Italiaanse elektriciteitsbedrijf, actief in Europa, Oost-Europa, Noord- en Zuid-Amerika, en de tweede grootste gasdistributeur van Italië. De groep is overigens ook zeer actief in duurzame energie.

 

Deel dit artikel