Analyse
Beursklimaat in de voorbije week 7 jaar geleden - maandag 18 oktober 2010

De westerse beurzen zijn er vorige week opnieuw in geslaagd om hogerop te klimmen.

Het vooruitzicht dat de Fed nog meer geld in de markten zal pompen, brengt beleggers het hoofd op hol. Het vooruitzicht van blijvend lage rentevoeten scherpt de appetijt naar riskantere activa aan, toch zeker op korte termijn. De beursindexen klommen mooi hoger: +0,9 % voor de S&P 500, +1,3 % voor de Stoxx Europe 50 en +2,8 % voor de Nasdaq. Brussel ging 1,4 % hoger, Frankfurt (profiteert van Chinese dynamiek) klokte 3,2 % hoger af. Ook de eerste kwartaalresultaten waren positief. In de technologiesector konden Intel (-1 %), AMD (+1 %), Google (+12,1 %) en Yahoo ! (+12,1 %) uitpakken met goede resultaten. De halfgeleidersector klom 0,3 % hoger. General Electric (-4,8 %, kopen) ontgoochelde.


De verwachte interventie van de Fed weegt op de dollar, waardoor de grondstoffenprijzen stijgen (koper, zink, lood). De oliesector won 0,1 %, de grondstoffensector 2,4 %.


De financiële sector hinkte alweer achterop (+0,2 % in Europa). De Amerikaanse banken hadden te lijden onder het groeiend schandaal over mogelijke procedurefouten bij de inbeslagname van huizen tijdens de financiële crisis. Er werden al collectieve schadeclaims ingediend. De onzekerheid over de impact en over de duur van de problemen, woog op de sector. Bank of America (verkopen), Citigroup en Wells Fargo verloren 9,1 %, 5,7 % en 9,1 %.

Deel dit artikel