Analyse
ArcelorMittal : sombere vooruitzichten 7 jaar geleden - donderdag 28 oktober 2010

Dankzij belastingkredieten overtrof het 3de kwartaal onze verwachtingen, maar het doorgaans optimistische management ziet de toekomst nu maar somber in.

Ook na het terugschroeven van onze winstramingen blijft het aandeel correct gewaardeerd.
Houden.

 

De vraag naar staal was in het derde kwartaal minder sterk dan verwacht, maar toch beantwoordde het bedrijfsresultaat dankzij grote kostenbesparingen (1,55 EUR per aandeel) aan de verwachtingen. De winst per aandeel (0,69 EUR) was onverhoopt hoog dankzij grote belastingkredieten. Dat doet echter niets af aan de sombere vooruitzichten voor de sector. Ten eerste is de opleving van de vraag naar staal minder sterk dan gedacht en zal ze volgend jaar wellicht nog vertragen. Ten tweede staan de marges van de staalbedrijven onder druk door de forse stijging van de ijzerertsprijzen, die ze niet kunnen doorrekenen aan hun klanten. Met 8 % van de wereldwijde staalproductie in handen, is de onderhandelingspositie van ArcelorMittal hoe dan ook beperkt t.o.v. de drie grote mijngroepen (Vale, Rio Tinto en BHP Billiton). De strategie om te streven naar een grotere autonomie door zelf mijnen op te kopen, lijkt ons dan ook de goede, maar is nog niet uitgesproken genoeg. Voor 2010 mikken we op een winst per aandeel van 2 EUR, voor 2011 op 2,17 EUR.  

 

Koers op het moment van de analyse : 23,415 EUR

 

ArcelorMittal is de grootste staalproducent ter wereld (productiecapaciteit van meer dan 130 miljoen ton per jaar). De groep produceert zowel lange producten (o.m. voor de bouw) als staalplaten (autosector, huishoudtoestellen….).

 

  


Deel dit artikel