Analyse
ArcelorMittal: inoxdivisie wordt afgesplitst 7 jaar geleden - vrijdag 1 oktober 2010

Met de geplande afsplitsing van de inoxafdeling ontdoet de groep zich van een minder winstgevende activiteit en kan ze haar investeringen in ijzerertsmijnen financieren.

Correct gewaardeerd aandeel. HOUDEN.

 

De grootste staalproducent ter wereld gaat zijn divisies roestrij staal en speciale staalproducten (samen 6,5 % van de groepsomzet) onderbrengen in een nieuwe vennootschap Spinco met de uitdrukkelijke bedoeling die begin 2011 naar de beurs te brengen. De groep hoopt dat er zo makkelijker een overnemer of industriële partner voor te vinden. Volgens ons is de verkoop van de inoxactiviteiten, de minst rendabele van de groep, strategisch een goede zet. De inoxmarkt kampt immers met een enorme overcapaciteit die op de rentabiliteit van de groep weegt. Om de productiekosten terug te dringen lijkt een hergroepering van de sector ons overigens onvermijdelijk. De verkoop van Spinco zou Arcelor-Mittal tussen drie en vier miljard euro kunnen opbrengen, geld dat de groep onder meer in staat zou stellen om haar ambities op het vlak van grondstoffen te financieren. Zo wil ze om haar gevoeligheid van de ijzerertsprijzen te verminderen tegen 2015 voor zowat 80 % in haar eigen behoeften kunnen voorzien (nu bedruipt ze zichzelf voor 50 à 60 %). Dat zou haar circa 4 miljard dollar of iets minder dan 3 miljard euro kosten. Totdat de afsplitsing effectief is, laten we onze winstramingen ongewijzigd.

 

Koers op het moment van de analyse: 24,46 EUR

 

ArcelorMittal is de grootste staalproducent ter wereld (productiecapaciteit van meer dan 130 miljoen ton per jaar). De groep produceert zowel lange producten (o.m. voor de bouw) als staalplaten (autosector, huishoudtoestellen….).

 

Deel dit artikel