Analyse
Alstom: geen beterschap in zicht 7 jaar geleden - maandag 18 oktober 2010

De Franse industriële groep geraakt moeilijk weer op gang, maar dat verwondert ons niet. Nieuwe besparingsmaatregelen dringen zich op.

Duur aandeel.
VERKOPEN.

 

Zoals wij al vreesden komen de bestellingen niet terug op gang. Het probleem stelt zich bij alle industriële bedrijven: het zwakke economische herstel is niet bevorderlijk voor investeringen, zeker niet in infrastructuur. De groep kan het hoofd enkel dankzij de divisie diensten (onderhoud) boven water houden. Om de onvermijdelijke daling van de resultaten in de komende twee jaar het hoofd te bieden gaat Alstom andermaal in zijn personeel snoeien om zijn marges en zijn tot nu toe gezonde financiële structuur te beschermen. Maar volgens ons zal een zoveelste herstructurering gezien de hoge vaste kosten (kosten om fabrieken draaiende te houden, afschrijving van opslagplaatsen, stockage van halfafgewerkte producten …) weinig effect sorteren. En vooral, het is geen strategie. Ook op commercieel vlak loopt het niet goed, met het verlies van belangrijke aanbestedingen en vooral het verlies van het statuut van “officiële leverancier” van de Eurostar-treinen. Behalve de symbolische waarde, gaan er daardoor meer dan 620 miljoen euro in rook op, met de eraan verbonden onderhoudscontracten erbovenop. Voor 2010-11 verlagen wij onze ramingen van de winst per aandeel van 4,08 tot 3,91 EUR, voor 2011-12 van 4,70 tot 3,67 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse : 36,26 EUR

 

Alstom is een Franse industriële groep, actief in energie- en milieuvoorzieningen (centrales, alternatoren, turbines, installaties om milieuverontreiniging tegen te gaan), in de dienstverlening aan elektriciteitsmaatschappijen en in transportvoorzieningen (trams, treinen, HST…). De afdeling scheepsbouw werd verkocht.

 

Deel dit artikel