Analyse
Systemat: laag risico, flauwe vooruitzichten 7 jaar geleden - woensdag 29 september 2010

Na twee "rode" jaren, zal er in 2010 weer winst gemaakt worden. Ook de komende jaren lijken gunstig, maar de kans is groot dat de rentabiliteit snel tegen het plafond zit.

Correct gewaardeerd aandeel. HOUDEN.

Het succes van Windows 7 zal de komende twee jaar de markt voor pc's & informaticadiensten ondersteunen. Na de flop van Vista en de financieel-economische crisis (besparingen), draait meer dan 50 % van de bedrijven nog op XP. Ze hebben stilaan dan ook geen andere keuze dan te investeren (veroudering). Dat is goed nieuws voor de divisie services van Systemat, die 32 % van de omzet genereert en voor de groei moet zorgen. De rentabiliteit van de groep zal wellicht echter laag blijven. Want in vergelijking met concurrenten zoals HP, Dell, en IBM, die ook steeds meer dienstverlening aanbieden, mikt Systemat op kleinere bedrijven (400 tot 800 werknemers) met beslissingscentrum in België, maar tegen tarieven die tot drie keer lager liggen. We verwachten dus niet dat de marges de komende jaren spectaculair zullen opveren. De onderkant van de vork die de groep zelf vooropstelt (3 à 4 %), zou al heel mooi zijn en een winst genereren van 0,40 EUR per aandeel tegen 2012! Intussen mikken wij voor 2010 op zowat 0,12 EUR per aandeel. Aangezien de waarde van het vastgoedpark alleen al zowat de koers evenaart en Systemat een netto thesaurieoverschot van 1 EUR per aandeel heeft (dat wellicht in 2011 uitgekeerd zal worden), is het risico op koersdalingen echter beperkt.

 

Koers op het moment van de analyse: 5,28 EUR

 

Systemat is een leverancier van informaticaoplossingen voor het bedrijfsleven (hardware, software, onderhoud…) dat zich recent uitsluitend heeft gericht naar de Belgische en Luxemburgse markt.

 

Deel dit artikel